+31 (0) 233 034 610   contact@highperteam.com

Soms is een 10 voor wiskunde niet genoeg

Waar gaat het mis?

Bij veel bedrijven werken mensen in dienst van geautomatiseerde processen en middelen. De werknemers worden steeds vaker overbodig en processen moeten zoveel mogelijk worden gedigitaliseerd en gestandaardiseerd. Want dat is efficiënt, bespaart kosten en de digitale ontwikkelingen maken deze manier van werken ook mogelijk. Prima toch? Blijkbaar niet helemaal, want toen in maart 2020 al die processen en protocollen faalden, als gevolg van de COVID-19 pandemie, moest bijna ieder bedrijf terug naar de tekentafel en terugvallen op mensen en hun oplossingen en ideeën.


Wat doen high performance organisaties dan anders?

High performance organisaties en hun teams die zich focussen op mensen, onderscheiden zich duidelijk van bedrijven die dat niet doen. Zij snappen namelijk dat de mens en hun aanwezige human skills centraal staan. Zij weten dat je doelen bereikt door een optimale afstemming van resources, processen en de mensen. Zij weten dat resources en processen in dienst staan van de mens, niet andersom.


Mogen mensen fouten maken? Nee, ze moeten fouten maken

High performance organisaties weten hoe zij mensen een ‘future picture’ kunnen schetsen, zodat iedereen weet welke kant zij opgaan. Dat geeft de mensen motivatie om iedere dag hun uiterste best te doen om naar dat eindpunt te bewegen. Deze organisaties weten ook dat er een cultuur moet heersen waar mensen zich vrij voelen om hun creativiteit te tonen. Dat betekent ook dat er fouten gemaakt mogen worden. Sterker nog, dat er fouten gemaakt móeten worden. Geen fouten betekent dat je ver van de grens van eigen kunnen zit. Wanneer je voortdurend tracht te innoveren, moeten mensen op de grens van hun kunnen werken en daar juist eroverheen gaan om die grens te kunnen verleggen. Dit feit zorgt voor de, soms extreme, groei die dergelijke high performance organisaties meemaken.


De interne organisatie staat voorop, dan komt de rest

Alles is erop gericht om de interne organisatie zo sterk te maken, dat je zaken die buiten je beïnvloedingsfeer liggen toch nog weet te beïnvloeden. Stel je voor dat je 100 kg wil bankdrukken. Je kan de beste stang nemen, de duurste bankjes, je weet wat je moet doen, maar als de spiermassa er niet is, gaat die 100 kg niet omhoog. Die spiermassa is in dit geval de interne organisatie.


Hoe maak je van werknemers high performers?

Leuk verhaal, maar wat moet je nu doen? Maak de mens weer centraal in het bedrijf! Investeer in de ontwikkeling van de human performance skills. Ieder mens heeft deze skills, maar ze zijn niet altijd volledig ontwikkeld. Stel de resources en processen weer in dienst van de mens en je zal direct het verschil ervaren. Wanneer je naar een open en eerlijke cultuur werkt (dat werkt twee kanten op) ontstaat er een sociaal veilige werkomgeving en misschien is dit wel het belangrijkste verschil dat je kan maken.

“Om te kunnen excelleren, moet de mens centraal staan”

Durf af te wijken van de meerderheid

In zo’n omgeving durven mensen veel meer, omdat de afrekencultuur daar niet heerst. Daardoor durven mensen zich meer te laten zien en kunnen gaan excelleren. Die afrekencultuur zit overigens diepgeworteld in de maatschappij, dus wanneer jij dat anders gaat doen wijk je direct af van de meerderheid. Dat is belangrijk om je te realiseren, want hier moet je onthouden dat het feit dat de meerderheid is op een bepaalde manier doet, dat niet betekent dat zij ook gelijk hebben in hun aanpak. Net als het feit dat niemand iets doet, niet betekent dat het fout is. Een sterk voorbeeld is hoe wij omgaan met politici. Een fout betekent bijna altijd einde verhaal, want fouten maken mag niet. Wat als jouw baas dat zou doen, wanneer je een keer een email naar een verkeerde persoon stuurt? Hoe voelt dat? Kortom: bedrijven moeten meer investeren in hun mensen.


De jeugd heeft de toekomst, dus bereid ze voor

Ik neem een stelling in een dergelijke omslag niet nodig zou zijn, als het onderwijs beter is ingericht op de huidige tijd. We leiden onze jeugd nog steeds hetzelfde op als 100 jaar geleden. We focussen hier volledig op technische vaardigheden zoals aardrijkskunde, wiskunde, talen en geschiedenis. We rekenen hen af op voldoende of onvoldoende op een momentopname (dit is weer die afrekencultuur) In het beroepsonderwijs zien we niet veel anders, maar dan met andere vakken.

Waarom leert niemand onze kinderen hoe zij zich in lastige situaties als mens goed en snel kunnen aanpassen? Wat effectieve communicatie is? Of hoe je een goed strategisch plan maakt om ergens in je leven te komen? Denk ook aan besluitvaardigheid, assertiviteit of (zelf)leiderschap. Waarom is niemand hier mee bezig? Zo versterk je namelijk de mens, waardoor men beter in staat is om te gaan met tegenslagen, druk en stress. Combineer dit met een juiste set aan technische vaardigheden en kijk eens aan: je hebt een high performer, die klaar is voor de arbeidsmarkt en skilled4life.


Highperteam wil mensen versterken

Ik heb met Highperteam een duidelijke visie gesteld. We willen organisaties ondersteunen in het bereiken van hun doelen, door hun werknemers duurzaam te versterken. Dat doen we door hun human performance skills te ontwikkelen in het Skilled4life programma en dit te combineren met het TRiGGER managementsysteem. Onze droom is echter om de algehele prestatie op landelijk niveau positief te beïnvloeden. Dat willen we bereiken door een Skilled4life junior programma aan te bieden aan de jeugd. Zo leren zij beter om te gaan met de onzekerheden van het leven, in plaats van alleen maar te focussen op het gemiddelde cijfer op het rapport.

Ik ben de Nederlandse maatschappij zeer dankbaar dat ik 11 jaar als elite militair heb mogen werken en mijn human skills maximaal heb kunnen ontwikkelen. Het lijkt misschien dat deze gewelddadige omgeving weinig raakvlakken kent met ‘normale’ banen, maar het tegendeel is waar. Het gaat daar juist om die soft skills. Dat is waar de opleiding van elite militairen over gaat. De mens versterken naar een ‘onmenselijk’ niveau. Dat is precies wat wij nu terug willen geven. Daarom zijn we 3 jaar bezig geweest om deze programma’s tot stand te laten komen. Zodat we iedereen (ja iedereen, we sluiten niemand uit) hiervan kunnen laten profiteren.

Lees het artikel op LinkedIn >>>