#18


Alles over het mogen begeleiden van topsporters naar de beste versie van zichzelf. Daar weet Jorden alles van. Als strength & conditioning coach van Olympiërs kent hij de klappen van de zweep. Maar wat kunnen wij daarvan leren? Ook gaan we in op wat al die jaren op high performance level werken met heem heeft gedaan. De inzichten die Jorden kan bieden zijn extreem waardevol!

Check de podcast hier.


#16

Je wordt geboren in een leefcirkel waar je vaak geen keuze in hebt. Daar waar je wieg staat zul je je leven gaan vormgeven. Je neemt de normen, waarden en overtuigingen over van je ouders, of van de omgeving waar je mee omgaat. Of dat nou de straat is, of een royal family. De vraag is alleen of die leefcirkel ook echt van jou is.  


Om van een oude leefcirkel naar een andere door te breken zul je te maken krijgen met weerstandsringen waar je doorheen moet breken. Dit gaat niet zonder slag of stoot. Je oude omgeving trekt je vaak terug en remt deze ontwikkeling. Je zult te maken krijgen met een omgeving die niet begrijpt waarom je weg beweegt. Je zult te maken krijgen met je eigen innerlijke stem, die vaak niets anders is dan de stem van de gemeenschap waarin je bent opgegroeid.


Leer deze te herkennen en leer je breekpunt om te zetten naar een doorbraak.  We zijn allemaal terminaal. We gaan allemaal een keer dood. Het is aan jou of je gekozen hebt om echt te leven...


In de podcast van deze week geven Rico Briedjal en Tessa van Essen hun visie op persoonlijke groei en het doorbreken van weerstand. Hoe ga je hiermee om bij jezelf? Bij je kinderen? En bij alle andere mensen om je heen? Luister nu!

#15 Waarom heeft angst invloed op je motivatie?  

Bang zijn. Angst voelen. We kennen het allemaal. Het is een basis emotie dat gekoppeld wordt aan ons overlevingsinstinct. Iedereen heeft het dus. We krijgen er dagelijks mee te maken. 97% Van onze samenleving leeft zijn leven angst-gedreven. Dit betekent dat zij elk moment van de dag risico's vermijden. Angst is dus heel menselijk en kent zeker ook een functionele waarde voor ons voortbestaan. 


Maar als we ons vandaag de dag al bewust zijn van de angsten in ons leven, dan praten we er liever niet over. En dan gaat het hier niet over de angst voor spinnen, maar eerder over de angst om fouten te maken, angst om iets 'geks' te zeggen tijdens een meeting, angst om af te gaan als je een presentatie moet geven, of angst om te falen? 

Liever lijken we ons te motiveren door angst. Risico's vermijden omdat je bang bent iets te verliezen. Geld, status, je partner, je leven. Maar als je je leven leidt vanuit je vuur van binnenuit dan is elke dag winst en bestaat verliezen gewoonweg niet. Stel niet uit tot morgen wat je vandaag kunt doen, en zeker je leven niet. 


In de podcast van deze week geven Rico Briedjal en Tessa van Essen (Highperteam) hun visie op angst-gedrevenheid, kwetsbaarheid en over de manier waarop angst een relatie heeft met extrinsieke motivatie.

#14 Motivatie. Hoe weet je of je gemotiveerd genoeg bent? 

Wat maakt dat er mensen zijn die door het gaatje gaan om doelen te bereiken? Wat maakt dat pijn en weerstand worden getrotseerd? Waarom zijn de selecties bij defensie zo heftig en wat maakt dat de een het wel haalt en de ander niet?


In deze podcast praten Rico Briedjal en Tessa van Essen (Highperteam) over de base 4. Dé methode om intrinsieke motivatie te meten bij jezelf, maar ook bij anderen. Een methode die defensie gebruikt bij de selectie van toekomstige operators binnen hun eenheden. 

Hoe gemotiveerd ben jij eigenlijk om je doel te bereiken? Hoe graag wil je het? Hoe vitaal ben je? Hoe volhardend? Hoe stressbestendig? Zijn je lichaam en geest in de juiste staat om je daarbij te helpen? En ben je zelfs zo gemotiveerd dat je bereid bent om risico's te accepteren. 


En werk je in een team. Hoeverre is je team intrinsiek gemotiveerd? Of zijn zij vooral extrinsiek in beweging te krijgen? Best handig om te weten...

 Luister nu!

#13 Doelen. Leef jij je eigen doelen of die van een ander?

Modder je wat aan of ben je heel doelgericht? De meeste mensen zullen antwoorden met dat laatste. Ze hebben een strak schema en staan trouw op en gaan naar hun werk. Maar als je heel goed kijkt naar hun doelen, zijn deze doelen dan echt van hen Of zijn ze de droom van een ander aan het realiseren met wat ze elke dag doen?  


Het leven volgens opgelegde doelen of de doelen van een ander is een prima leven, wanneer je daar genoegen mee neemt. Maar je werkt mee als een matroos op een schip, waarbij je geen idee hebt waar het schip heen vaart.  Wil je niet liever je eigen kapitein zijn en de stip op de horizon bepalen? Zonder kapitein zal het schip doelloos ronddopperen. Verloren in de grote oceaan. Een schip heeft altijd een kapitein nodig om op koers te kunnen varen. Stap voor stap en mijl voor mij richting de haven van bestemming. En als je al de kapitein bent op je eigen schip, wat is dan je strategie? Wat is er nodig om alle zeeën te trotseren en welke mijlpalen zet je?  


Iedereen kan kapitein zijn eigen schip en zelf bepalen of je de wind in de zeilen hebt. En zo niet, waar je moet bijsturen. Nooit een man overboord met de juiste koers en richting.  Zet jij voet aan boord als matroos of kapitein? Aye Aye. It is up to you!

#12 Performance. Is performance en succes voor iedereen weggelegd?

Persoonlijke ontwikkeling is een onnatuurlijk proces. Maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken is iedereen in staat te performen.


Mits je bereid bent om te doen wat nodig is om je doelen te bereiken. Het is simpel; Als je blijft doen wat je doet, krijg je wat je kreeg. De weg naar je doelen kan soms als een eenzaam pad voelen. Je zal soms dingen moeten doen die een ander niet doet. Je zal opmerkingen uit je omgeving moeten weerstaan. Maar met de juiste energie, focus, tijd en aandacht kun je vertrouwen op je eigen proces. Eagle's fly alone. Maar er zijn meer adelaars in de lucht. Wil je een adelaar zijn of een duif? 


In de podcast van deze week geven Rico Briedjal en Tessa van Essen hun visie op de context van de persoonlijke ontwikkeling en human performance en wat je kunt doen om de eerste stap te zetten naar je next level. 

#11 Voeding. Waarom je eten bepaalt of je je doelen behaalt. 

Voeding is niet alleen bepalend in het voorkomen van welvaartziektes. Topsport atleten weten dat voeding een cruciaal onderdeel is van hun performance en succes. Zij hebben hun lichaam nodig om doelen te behalen. Zij geven prioriteit aan hun 'machine'. Maar waarom prioriteren we voeding in het bedrijfsleven niet? Waarom kijken we überhaupt nog zo weinig op een holistische manier naar de mens? Waarom vinden we het zo moeilijk om kroketten uit de bedrijfskantine te halen? Of dat taartje bij de koffie af te slaan? 


Ben jij bereid te doen wat nodig is? Begin dan met meer te leren over voeding, als brandstof van jouw lichaam. Hoe? Om te beginnen door te luisteren naar deze podcast waarin Laurent van Engeland en Tessa van Essen hun visie geven op het belang van voeding bij alles wat je wilt bereiken.

#10 Biofeedback.

Hoe luister je naar de signalen van je lichaam?

Biofeedback.  De laatste jaren lijken we steeds meer vanuit ons hoofd te leven. Signalen vanuit ons lichaam worden nauwelijks meer opgemerkt. Burnout, rugklachten en andere sluipmoordenaars liggen op de loer.  


Waarom negeren we massaal signalen vanuit ons lichaam? En waarom geven we gezondheid en het upgraden van onze energie niet altijd de prioriteit?  


In deze podcast geven Rico Briejdal en Tessa van Essen hun visie hierop en op hoe een tooling biofeedback daarin extra handvatten kan geven voor henzelf en hun coachees.

#9 PIJN, Wat is het nut van pijn en verdriet?

Pijn is fijn en bloed is goed. Waarom zeggen we dit? Is dit wel echt zo? De meeste mensen die pijn hebben ervaren willen dit liever nooit meer. We zijn geprogrammeerd om pijn te voorkomen en risico's te vermijden. 

Maar wist je dat fysieke en mentale pijn zorgen voor activatie in hetzelfde hersengebied? Pijn is dus altijd een mentale beleving. Maar wat is het nut eigenlijk van pijn? En waarom lijkt de een een hogere pijngrens te hebben dan een ander? En waarom is het verliezen van een geliefde pijnlijker dan het breken van een been?   

Door plastisch te kijken naar het pijncentrum in ons brein in relatie tot onze ervaring en gedrag leren we het beter te begrijpen en beter te luisteren naar pijnprikkels. Of soms juist niet...


In deze podcast geven Rico Briedjal en Tessa van Essen hun visie hierop. Luister nu! 

#8 WINTERDIP, Hoe loos je die winterdepressie?

De bladeren vallen van de bomen en daar zien we ook mensen bij bosjes omvallen. De winterdip. De donkere dagen. Mensen trekken zich naar binnen.  Maar hoe komt het dat 1 op de 3 mensen zich wat vermoeid voelen, somber en niet uitgerust tijdens de winter. Vrouwen vaker dan mannen.


In deze podcast geven Rico Briedjal en Tessa van Essen hun visie op de winterdip. Een winter depressie, wat is het en wat kun je eraan doen? Luister nu!

#7 FOMO, De angst om iets te missen

FOMO - the fear of missing out. Het is de angst om niet bij leuke gebeurtenissen te zijn en iets te missen. Het is een echte epidemie van onze tijd geworden. De reden daarvan is vooral ons continu toenemend gebruik van sociale netwerken. Het gevoel van permanente onrust, jagen van het ene ding naar het andere. Daarmee verleert het gif van de vergelijking verleerd ons om te ontspannen en te genieten van het hier en nu.  Hoe pakken we de grip terug, hoe gaan we om met de onrust van the fear of missing out? Hoe zetten we dit om naar JOMO (Joy of missing out) En hoe voorkomen we dat we afhankelijk worden van de digitale sociale omgeving?


Luister nu de podcast waarin Rico Briedjal en Tessa van Essen hun visie geven hierop (link in comment)

#6 Faalangst, hoe ga ik ermee om?

Iedereen heeft er wel eens last van. Angst om te falen. Angst dat iets mislukt of dat je door de mand valt. Faalangst.  De positieve kant hiervan is dat het je scherp houdt, het je focus geeft en je net wat meer geconcentreerd bent om de taak te laten slagen.  Maar de keerzijde is dat de negatieve vorm van faalangst mensen juist blokkeert en hen de situatie laat vermijden waar ze bang voor zijn. Of dat ze minder presteren dan dat ze zouden kunnen.  In een maatschappij waarin prestatie en performance enorm belangrijk is, lijken we onszelf soms te verliezen in deze output eis. We ontlenen onze eigenwaarde eraan, ons zelfbeeld en zelfvertrouwen. En dit ontstaat dikwijls in onze jeugd. Niet zo gek dus dat een Amerikaans onderzoek laat zien dat 40 % van de kinderen tussen de 8-12 jaar in meer of mindere mate last heeft van faalangst. Een fundament waar ze als volwassenen vaak mee blijven worstelen, als dit niet bij de kern wordt aangepakt.  


Herken je gevoelens van faalangst? Wil je weten hoe je hier zelf het beste mee omgaat en wil je weten wat onze struggles hiermee zijn als kind en als ouder?  Rico Briedjal en Tessa van Essen delen hun visie en ervaring. 

#5 Waarom gezonde gewoontes en routines bijdragen aan performance

Waarom zijn gezonde gewoontes en routines nou zo belangrijk bij het bereiken van je doel? Simpelweg, omdat je er anders niet komt. Je hebt energie nodig, je hebt creativiteit nodig en dat kun je niet zomaar ergens kopen. Start met het prioriteren van jezelf en je energie en doe er alles aan om dit naar het hoogste niveau te tillen. Je gaat toch ook geen race rijden met een halve auto?


Rico Briedjal en Tessa van Essen geven hun visie hierop.

#4 Welke invloed heeft omgeving op je succes?

Ben je bereid om te doen wat nodig is, als het gaat om de mensen om je heen? Ook als het betekent dat je sommige vrienden zal moeten loslaten? Omdat ze een andere kijk op de wereld hebben, of er een andere leefstijl op nahouden? Of misschien betekent het dat je je familie minder frequent zal gaan zien, omdat er veel drama is.


Wist je dat de mensen die je het meest dierbaar zijn, vaak het snelste de dupe worden van jouw investering in oppervlakkige relaties. Wil je echt gaan voor goud en je doelen bereiken? Dan zal je soms ook minder geliefde keuzes moeten maken. Keuzes die anderen misschien niet begrijpen, of die jou of een hen wellicht pijn zullen doen.


Rico Briedjal en Tessa van Essen geven hun visie hierop.

#3 Hoe vind je je purpose?

Een purpose, een innerlijke drive. Een hot topic binnen het bedrijfsleven. We lijken er tegenwoordig massaal naar op zoek. Maar om deze te vinden zul je jezelf wat belangrijke vragen moeten stellen.  Als je tevreden terugblikt op je leven, wat heb je dan gedaan? Wat heb je betekent? Of anders gezegd; Waar spring jij elke dag graag je bed voor uit? Veel mensen jagen doelen na die vaak niet eens van hen zijn. Het zijn doelen van hun ouders, doelen van hun omgeving, of het zijn slechts proces of veranderdoelen. Maar wat is nou echt jouw koers? Waar gaat jouw vuur van aan? Waar krijg je nou echt energie van? Het antwoord is voor vele van ons een zoektocht. Zeker wanneer je al een koers hebt ingezet.


Hoe kom je achter je eigen innerlijke drive en wat is er nodig om je leven volgens deze purpose in te richten?  Rico Briedjal en Tessa van Essen geven hun visie hierop.

#2 Emoties. Welk effect heeft dit op je keuzes en je gedrag?

Een verstandige keuze maken? Een wijs besluit. Kun je dat alleen maken met je 'gezond' verstand? Kan de ratio daarbij zonder de emotie?  En hoe kan het dat mensen zich soms vooral laten leiden door woede, teleurstelling of verdriet? En waarom kiezen mensen ervoor om in een toxic relatie te blijven?  


In deze podcast staan Rico Briedjal en Tessa van Essen stil bij de rol van emotie in besluitvorming en gedrag.