Wat is performance health?

De factoren van performance health

Om optimaal te kunnen presteren is een goede gezondheid essentieel. Wil jij als high performer aan de slag gaan, dan is het cruciaal om bewust aan de slag te gaan met jouw gezondheid. Zonder een goede gezondheid kan jij namelijk geen buitengewone prestaties leveren. Simple as that. In deze blog geven we jou handvatten waar je mee aan de slag kunt gaan om jouw gezondheid te verbeteren.  Ga aan de slag met performance health!

Performance health is als volgt opgebouwd: 

Fysieke inspanning + voeding + Stressregulatie x rust/slaap = ready to perform 

Heb je alle factoren op orde, dan ben je ready to perform. Vergis je niet, het op orde krijgen van deze factoren is vaak juist de uitdaging. Hier is geen vaste goed of fout in. Wat voor de een werkt, kan voor de ander juist tegenwerken. Om die reden is het in het begin heel goed aftasten wat voor jou wel of niet werkt en daar van leren. 

Fysieke inspanning is de basis van performance health. 

Wat veel mensen vergeten, is dat wanneer je ergens inspanning voor levert dit jou motivatie gaat opleveren. Het is belangrijk om het lichaam en de geest regelmatig uit te dagen om grenzen te verkennen en te verleggen. Dat zorgt er namelijk voor dat je dagelijkse stress veel beter kan reguleren en je verhoogt de weerstand tegen ziektes. Er zijn heel veel studies die er op wijzen dat het brein leidend is. Het is het meest dominante orgaan. Echter zijn er ook studies die aangeven dat prikkels komen vanuit het lijf, waardoor het brein een systeem in werking zet. Dit betekent volgens dat een fit lijf een fitte geest creëert. De wetenschap is hier nog stevig over in debat, daarom houden wij de regel aan om beide te trainen, zodat de synergie tussen beide ontstaat. In dat geval maakt het niet uit welk deel van ons lijf dominanter is. Het werkt zo allemaal goed en optimaal samen.

Voeding reguleren en controleren. 

Voeding is de bron van alles. Een ongezond voedingspatroon is momenteel helaas de norm en funest voor je performance health. We hebben geen enkel idee meer wat we eten en welke stoffen daarin verwerkt zijn. De eerste stap is om hier uit te breken en je bewust te worden van wat je eet en drinkt. Het verminderen van jouw suikerinname is een goede eerste uitdaging. Wanneer je de inname van suiker gaat verminderen, zal je zien dat jouw prestaties drastisch gaan verbeteren. Je voelt je energieker, hebt minder last van dipjes gedurende de dag en kan daardoor gedurende de dag beter presteren. Neem je dan stiekem weer een keer veel suiker tot je, dan zal je zien dat je energiepeil in een keer keldert. Je voelt je moe, heb weinig energie om de taken van de dag te volbrengen en eindigt waarschijnlijk ’s avonds voor de televisie op de bank. 

Ze verstoppen het overal, suiker.

Maar om je suikers te kunnen verminderen, dien je eerst te weten in welke producten suiker is verwerkt. Dat is een flinke uitdaging. Suiker is in bijna alle producten verwerkt! Daar komt ook nog eens bij dat je voor kwalitatief betere producten vaak het dubbele betaalt. Kortom het wordt ons moeilijk gemaakt om gezond te eten. Het ‘lijkt’ alsof we in een vicieuze cirkel zitten. In deze cirkel houdt de voedingsindustrie die mensen ziek maakt, de farmaceutische industrie in leven. De farmaceutische industrie geeft weer voedingsadvies. Je kan je afvragen of dit wel juist is. Laten dit nou net, samen met de financiële sector en tech-industrie, de meest machtige organisaties ter wereld zijn. Hopelijk zet dat je aan het denken. Kies voor jouw eigen pad en wees je bewust van je via eten en drinken in jouw lijf stopt. Een voedingspatroon veranderen kost in het begin veel moeite, maar eenmaal door die weerstand heen is het een en al vrijheid. Jij kiest de brandstof van jouw lijf. 

 

Slaap/rust  

Slaap en rust is meest onderschatte onderdeel van performance health. Iedereen kent het wel. Een gebroken nacht en de volgende dag de letters over het beeld zien dansen. Iedereen begrijpt dat dit komt door de slechte nacht, maar wat weinig mensen weten, is dat we structureel te weinig slapen. Onze nachten zijn kort, omdat we in de avond een programmering volgen die ons tot 11 a 12 uur geamuseerd houdt. Daar komt nog eens bij dat je brein zo’n 1,5 uur nodig heeft om de transitie te maken naar de slaap fase. Dus wanneer jij met een scherm in slaap valt duurt het nog even voordat je echt slaapt, ondanks dat je dit niet bewust meer meemaakt. 

Onze collega Stephan omschrijft het altijd mooi: “Je nacht is een afspiegeling van je dag.” 

Wanneer je zoveel mogelijk daglicht oppikt dan maak je het geluk hormoon serotonine aan. Dit is overigens tevens waar de werkzame stof van antidepressiva zich op richt (om dit te verhogen). Aan het einde van de serotonine boost ontstaat melatonine, dit is het stofje dat je helpt om de transitie te maken naar de actieve slaap fase. Wanneer je het patroon aanhoudt van wakker worden met het eerste daglicht en 1 tot 1,5 uur voordat je gaat slapen de schermen weg om rust te creëren, dan zal de melatonine zijn werk doen. Je zal kwalitatief beter gaan slapen. Dit zorgt voor een beter herstel en voor een optimale prestatie. Creëer hier een routine omheen en je gaat de kwaliteit van je leven verbeteren. Het enige dat het vraagt is om een afwijkende programmering te volgen. Je doet het anders dan de rest van de kudde. Bereid je maar vast voor op weerstand, want je bent volgens deze groep dan allesbehalve gezellig omdat je om 23.15 uur niet meer reageert in die hilarische groepsapp. 

Stel je eens de vraag, wat doe jij in de avond dat nog zo belangrijk is?

Het nieuws volgen? Ik kan je vertellen dat ik sinds maart 2020 geen enkel journaal meer kijk of luister. Ik ben heel selectief met welke informatie ik mijn dag afsluit. Daar hoort de lineaire tv in ieder geval niet bij. Ik laat mij niet vangen in welke programmering dan ook en kies daarom mijn eigen routines. Het mooiste is dat ik al meer dan een jaar geen seconde het gevoel had dat ik iets gemist heb. Het belangrijkste nieuws komt uiteindelijk toch wel bij je. Mijn kwaliteit van slaap is daarmee aanzienlijk gestegen en mijn prestatieniveau dus ook.  

Stressregulatie

Wanneer je stress ervaart zit je feitelijk in je red team mindset. Je zit in de vluchten of vechten modus en om daar in te kunnen blijven maakt het lichaam een flinke dosis adrenaline aan. Tenzij je met een leeuw aan het vechten bent is dit in het dagelijkse leven in veel gevallen niet nodig. Je wilt namelijk vanuit je rationele brein je limbische systeem aansturen en met die emotie besluiten nemen. Wanneer je vanuit de hersenstam het limbische systeem aanstuurt, ga je handelen vanuit angst. Angst is een vaak een valse verwachting die echt lijkt. Hierbij wordt niet de situatie met die leeuw bedoeld, want dan is angst terecht en hoop je zelfs de maximale vlucht of vecht reactie te bereiken. 

Fight or Flight response.

Die ‘vlucht/vecht toestand’ vraagt zo ontzettend veel energie dat die gecompenseerd moet worden. Dit doet het lichaam door de stof cortisol aan te maken. Te veel cortisol kent ook flink wat nadelen. Het kan leiden tot verhoogde bloeddruk, overgewicht, regelmatig blauwe plekken, verhoogde bloedsuiker, verlies van spierkracht, dunnere huid en een lager spiervolume. Om zo maar even een paar dingen te benoemen. Kortom stressregulatie van cruciaal belang om de aanmaak van adrenaline en cortisol te balanceren. De grote vraag is hoe dan? Op die momenten dat je merkt dat je in een situatie zit waar je hartslag omhooggaat door een omstandigheid (anders dan fysieke inspanning, alhoewel dit ook een vorm van stress is), dan weet je dat je aangestuurd wordt door je hersenstam. 

De hersenstam maakt geen nuance.

Het is vluchten of vechten. Het is gevaarlijk of niet. Er zit niets tussen in. Deze stimulus kan je reguleren door sterk te letten op je ademhaling. Zo is een beproefde techniek in acute situatie box breathing. Dit is 4 seconde inademen, 4 seconde vasthouden, 4 seconde uitademen en wederom 4 seconde vasthouden. Doe dit 10 keer en je bent in staat om je rationele brein de prefrontale cortex het overwicht te laten nemen over de aansturing van je limbische systeem en hiermee controleer je de respons. In dagelijkse omstandigheden zijn de Wim Hof methode of iets vereenvoudigd 3×8 breathing (3 seconde inademen – 8 uitademen x 10) uitstekende methodieken om de vrij wil tussen stimulus en respons te vergroten. 

Het is het ultieme gevoel van vrijheid dat je je in de meeste gevallen je niet laat leiden door angst, hierdoor zal stress snel en sterk afnemen. Daar komt ook het belang van blij zijn bij. Het simpel lachen naar jezelf in de spiegel levert al een geluksgevoel op. Hoe meer je lacht hoe beter je stress kan reguleren. Ik heb in situaties gezeten die alles behalve om te lachen waren, maar waar een grapje de hoge druk en stress naar een minimaal punt wist te verlagen zodat het rationeel brein weer de overhand kreeg. Het onder controle krijgen van deze systematiek is voor een mens mogelijk de grootste vrijheid. 


Het begint dus allemaal met bewustwording.

Realiseer je welke elementen van invloed zijn op jouw gedrag en prestaties. Een eenvoudig doel zoals ooit kunnen spelen met je kleinkinderen in een klimrek kan je al aan het denken zetten of je nu wel de juiste keuzes maakt. Kom in actie. Alles in deze maatschappij is er op gericht om jou naar het probleem te dirigeren en niet naar de oorzaak. 

Zodra je blijft hangen in symptoombestrijding zal er nooit wat veranderen. Het is je vrij wil die je hier moet leren aanspreken, ongeacht de weerstand die dit gaat opleveren. Het gevoel van vrijheid die jou dit oplevert, ga je nooit meer kwijt willen raken. In dit geval weet je pas weet wat je mist zodra je hebt. Natuurlijk kost dit moeite. Niemand zegt dat het veranderen eenvoudig is. Persoonlijke ontwikkeling is kiezen en creëren in plaats van gedwongen worden en het slachtoffer zijn. Hier is consistent harde arbeid voor nodig en daarom zijn er maar zo weinig mensen in staat om dit punt te bereiken. Maar ik gun het iedereen en daarom nemen wij alle moeite om dit zo breed mogelijk te laten landen. Dit gaat lukken want wij houden die controle in de hand en laten een community ontstaan waar vrije wil de norm is.  

Performance health begint met bewustwording.