Mindset veranderen hoe doe je dat?
02 mei 2021 
4 min. leestijd

Mindset veranderen hoe doe je dat?

Leer je mindset herkennen

Redteam mindset: “Zo ben ik nu eenmaal, daar kan ik niets aan doen! Als alles goed gaat dan heb ik er geen last van, maar wanneer het tegenzit dan komt dit boven en tja, daar kan ik verder niets aan doen. Ik ben normaal een hartstikke positief mens!”

Wanneer je dit hoort dan weet je dat je als high performance mentor werk aan de winkel hebt. Kennelijk begeeft deze persoon zich in een veilige omgeving en wanneer die omgeving wijzigt, schiet de ‘red team mindset’ direct raak.

Om meer grip te krijgen over deze red team mindset zal je jezelf in situaties moeten brengen waar je het brein dwingt om iets anders te doen dan het gewend is, zoals het vasthouden van een spin als je bang bent voor spinnen. De weerstand die zo’n situatie oproept is groot. ‘Ik kan het niet’, ‘dat lukt mij nooit’, zijn voorbeelden van red team gedachten in zulke situaties. Word je in zo’n situaties op de juiste manier getraind, dan is dit extreem effectief om jouw grenzen te verleggen. Jouw technische vaardigheden ondersteunen op dat moment niet meer. Je bent aangewezen op jouw menselijke vaardigheden. Dat zijn vaardigheden zoals communicatie, die niets met technische skills te maken hebben. Hoe vaker je je eigen grenzen op gaat zoeken, hoe makkelijker het wordt om deze te doorbreken. Achter die grenzen ligt altijd een groeizone.

“Wanneer je echt bereid bent om te doen wat nodig is, dan pak je de development kaart erbij om te navigeren. De route is eenvoudig. Bepaal je startpunt, dat is meestal de comfort zone. Ga door de angstzone en doorbreek de grens. Welkom in je groeizone en je tijdelijke nieuwe comfort zone.” – Rico Briedjal, Grondlegger Human Performance Code.  

De mindset groeit met weerstand.

Menselijke groei is niet heel ingewikkeld, maar vraagt wel om vastberadenheid. Je moet bereid zijn om door alle overtuigingen en meningen heen te breken. De weerstand zal groot zijn wanneer jij aan het veranderen bent en jouw omgeving niet. Op enig moment ga je al jouw aandacht richten op jouw ‘next level doelen’ en daar hoort specifiek gedrag bij. Jouw huidige omgeving duidt dat gedrag als afwijkend en gaat zijn best doen om jou als schaapje terug de kudde in te trekken. Naast jouw omgeving, zijn er ook eigen overtuigingen die je moet gaan uitdagen. Kortom een pittige tijd vol weerstand.

Op het moment dat je die weerstand gaat ervaren als het gewenste resultaat van groei, dan krijg je opeens een hele andere kijk op de wereld. Jouw blue team mindset domineert en gaat voortdurend op zoek naar redenen waarom jou dit gaat lukken. De momenten dat het ‘red team’ nog een kans krijgt worden kleiner met de dag. Het doel van deze ontwikkeling is om jou in alle omstandigheden in staat te stellen je brein te programmeren altijd op zoek te gaan naar patronen die leiden tot succes. Dit wordt jouw waarheid. De mening van anderen gaat er dan steeds minder toe doen. 

je mindset veranderen doe je door actie te ondernemen

je mindset veranderen doe je door actie te ondernemen

 

 

Pak je mindset aan en STOP MET SLAP OUWEHOEREN


Om je persoonlijke groei in gang te zetten kun je dus kansloos nog honderden uren lullen met verse muntthee erbij. Je kunt duizend online trainingsprogramma’s volgen of je Instagram door blijven scrollen op zoek naar motivationals. Waar het om gaat is om je lijf en geest in actie te brengen. Je kunt de comfort zone als een soort ‘rustgebied’ zien. Een soort vakantie waar je tijdelijk even kan recupereren en waar je even tot jezelf kan komen. 

Nu moet je jezelf de vraag stellen; hoe lang ga jij normaliter op vakantie? Gemiddeld is dit twee tot vijf weken per jaar. Echter wanneer we naar ons brein kijken zien we dat we voornamelijk in de comfort zone bivakkeren. Dat is prima wanneer je de route van wieg naar graf in een rechte lijn wilt doorlopen, maar wanneer je op zoek bent naar de ‘legacy levels’ dan zal je echt iets anders moeten.

Dromen komen uit met een goede mindset.

Wil je jouw dromen laten uitkomen, dan is de oplossing. Stoppen met zeuren en zaniken en doen wat nodig is. Of niet, maar dan moet je ook accepteren dat je nooit gaat bereiken wat je wilt, omdat je niet bereid bent om te doen wat nodig is. Je blijft hopen op een wonder dat nooit gaat gebeuren. Dit zijn de mensen die hopen op het winnen van een loterij. Dat is dan ook het spannendste wat zij doen. Voor hen die de kans op succes willen vergroten, ligt een pad klaar. Het enige wat dit pad kan creëren zijn:

  • Doelen 
  • Lef en durf
  • Een hoge mate van stressbestendigheid 
  • Wilskracht 

Deze elementen komen direct voort uit motivatie. Motivatie is niets meer dan iets echt heel graag willen. 100% commitment hebben en discipline op de momenten dat het even lastiger gaat worden. Het gedeelte kunnen is in deze fase helemaal niet relevant. Jouw ‘blue team mindset’ weet dat je alles kan leren, als je dit maar graag genoeg wilt.

Op dit pad zal je moeten accepteren dat je eenzame momenten gaat kennen, dat je discomfort gaat ervaren en niet iedereen je succesmomenten met je mee gaat vieren. Sterker nog, het tegenovergestelde gaat plaatsvinden. Een aantal kenmerken van mensen die structureel in ‘red team mindset’ leven is het misgunnen van het succes van een ander en altijd het slachtoffer zijn van omstandigheden waar zij zelf nooit wat aan kunnen doen.

Wat is de mindset van jouw omgeving?

Met deze mensen heb je mogelijk al jaren een connectie en in de meeste gevallen zijn het zelfs familieleden. Het is een volledig vrije keuze hoe je hiermee omgaat. Je oren naar hen laten hangen, levert je dezelfde bekende resultaten op. Die resultaten brengen je niet bij je nieuwe doelen, anders had je die al lang bereikt. Zoals Dan Péna ooit zei: “show me your f*cking friends and I will show you your future!”. Je bent het gemiddelde van de vijf mensen die het dichts bij jou staan. Confronterende rekensom? Dan is het tijd om moeilijke keuzes te maken. 

Je brein zit je hier vaker dwars dan je denkt. Hoe dit komt leg ik je uit in deze video:

Wil jij kijken waar jouw mindset vast loopt? Ben jij klaar met matig resultaat omdat jij jezelf belemmerd in groei? Kom dan eens praten.

Contact

Over de schrijver
Reactie plaatsen