5 Tips hoe je wél kunt groeien van feedback
07 december 2021 
2 min. leestijd

5 Tips hoe je wél kunt groeien van feedback


Feedback en ongevraagd advies

‘Als ik je feedback mag geven’   zei die ene collega tegen mij, en zonder mijn antwoord af te wachten kwamen daar al die ongevraagde adviezen. En ja, ik had het vooral allemaal anders moeten doen. 

In die tijd was ik net wat jonger, maar had ik vooral de overtuiging dat ik goed moest luisteren naar alle feedback die ik kreeg, omdat het me beter zou maken. Ik ging als een spons door het leven. Dat ik hier soms onzeker van werd, nam ik daarbij voor lief. Want he, ik moest leren ontvangen en daar hoort incasseren bij. 

Maar als ik er nu op reflecteer. Droeg het werkelijk altijd bij aan mijn groei? Stimuleerde het me om te leren van mijn fouten? Het antwoord is NEE. 

Ik gun mezelf groei, dus ik moest dit toch op een andere manier gaan doen.  Deze tips hielpen mij erbij en omdat ik jou ook die groei gun, deel ik ze (ongevraagd) met jou.

1. Stop met alle feedback te ontvangen.

Maak keuzes van wie je wel feedback wilt ontvangen en van wie niet. Begrijp me niet verkeerd. Je hoeft hierbij niemand het zwijgen op te leggen, maar haal de informatie die je ontvangt door een ‘ waarheids-filter’. Het absolute uitgangspunt is namelijk dat de ander oprecht het beste met je voor heeft. Dit weet en voel je en ook hierbij geldt; Bij twijfel niet luisteren. Creëer in elke situatie enkele gelukkigen die jou feedback mogen geven, waar je echt naar zult luisteren en waarbij je je als een leerling gedraagt. Zij zullen je oprecht succes en complimenten gunnen, maar ook eerlijk met je zijn met als doel je te laten groeien. Bijkomend voordeel, ze zullen nazorg plegen en er ook voor je zijn als je je rot voelt. 

2. Schat op waarde

En als je toch luistert naar iemand buiten deze ‘ golden circle’ , schat deze informatie dan op waarde door de volgende vraag te stellen. Kan het zijn dat deze feedback meer zegt over de zender, dan over mij? Vanuit ervaring in het werkveld van de persoonlijke ontwikkeling weet ik dat kritiek op anderen vaak een onbewust verdedigingsmechanisme is. Eigen onzekerheden of verlangens zullen stiekem verstopt liggen onder het oordeel. 

De zender is zich hier heel vaak niet eens bewust van. Het enige wat je met deze feedback kunt doen is het er te laten zijn. Hoor het aan en wacht totdat de ander het kwijt is. Wat je met deze informatie doet,  is aan jou. Verleen je er betekenis aan, dan heb je kans dat je iets doet met informatie die niet zuiver is. Immers het is geboren om een eigen zwakte te dichten en niet om jou verder te helpen. Wees hier scherp op. 

3. Moed van de zender

In hoeverre heeft de zender zichzelf kwetsbaar getoond en is zelf moedig geweest? Het is voor iedereen ontzettend makkelijk om vanaf de zij-lijn commentaar te leveren. Denk aan het voetbalveld of anoniem via social media. Maar, zoals Brene Brown mij leerde in een van haar TedTalks; Luister alleen naar degene die ook zelf in de arena heeft gestaan, met modder op de wangen. Negeer de shit op de tribune van mensen die zelf het lef niet hebben om kwetsbaar te zijn. 

4. Probeer kritiek bij anderen niet te voorkomen

Om de simpel eenvoudige reden, dat is een niet te winnen race. Anderen zullen altijd oordelen en kritiek hebben. Het enige wat jij kunt beïnvloeden is hoe afhankelijk je bent van wat anderen vinden. Het is niet hun taak jou leuk te vinden, dat is jouw taak. Vecht niet tegen feedback en oordelen, maar laat het er zijn. Alleen niet in jouw hoofd. 

5. Geef feedback nooit macht

Feedback is altijd iemand zijn persoonlijke beleving of persoonlijke waarheid, gekleurd door zijn of haar eigen bril. Dit is iets anders dan DE waarheid. Kijk welke dingen je eruit kunt pikken om te leren en te groeien. De rest laat je passeren. Jij bepaalt wat je er mee doet. 

Zoals Marie Forleo zo mooi zegt; Laat niemand de macht hebben om een emmer vol shit in je woonkamer leeg te gieten. Laat ze lekker sh*tten in hun eigen woonkamer. 

 Wil je meer weten over krachtige middelen die echt bijdragen aan jouw persoonlijke groei. Schrijf je in op de nieuwsbrief en mis niets! 

Over de schrijver
Reactie plaatsen