Je omgeving is een van de belangrijkste stakeholders van je succes.
17 november 2021 
4 min. leestijd

Je omgeving is een van de belangrijkste stakeholders van je succes.

Misschien herken je wel dat je aan het einde van de dag op de bank ploft. Even een momentje voor jezelf. En natuurlijk is dit heel normaal dat je soms moe bent aan het einde van een dag, waarin je veel hebt ondernomen of waarin je veel mensen hebt gezien. Het enige verschil hierin is de vraag wat de reden is dat je juist deze dingen gedaan hebt. En wat de reden is dat je juist deze mensen hebt gezien. En ben je moe maar voldaan? Of ben je moe en volkomen afgedraaid?

Connecties

We kijken al wel snel naar het type werk en de activiteiten die we doen. Maar veel minder wordt er gekeken naar de verbindingen die je op een dag legt. Want als je goed naar je leven kijkt, heb je waarschijnlijk heel veel lijntjes met verschillende mensen. Familie, vrienden, kennissen. Lijntjes die vroeger gelegd zijn, of die gaandeweg zijn ontstaan. Vriendschappen, collega’s op je werk, leden van de sportclub, moeders van school. Buren…

Sommige van die lijntjes koester je enorm. Daar krijg je veel liefde van en daar voel je je jezelf bij. Ook als er in de lijntje misschien soms moeilijke gesprekken gevoerd worden, of waarin er een beroep op je wordt gedaan. Je doet het met liefde.

Maar veelte vaak hebben we verbindingen met mensen om je heen die jou veel minder energie geven. Sterker nog. Misschien raak je hier eigenlijk alleen maar energie aan kwijt?

De vraag is dan; Wat maakt dat je dit dan in stand houdt? Doe je dit vanuit een gewoonte? Vanuit een beleefdheid. Of wil je misschien aardig gevonden worden door iedereen? Of doe je dit vanuit de overtuiging dat dit van je verwacht wordt en dat je de ander niet teleur mag stellen.

Begin dan nu eens naar al deze ‘lijntjes’ in je leven te kijken. Hoe zou het voelen als je een paar van die lijntjes zou doorknippen?

Ga ‘ Marie Kondo’  op je relaties

Wat nou als je eens goed kijkt naar al je verbindingen en je jezelf de vraag stelt; Wat brengt het je? Dan weet je heel snel of dit iets, of niets is.

Ken je Marie Kondo? De opruim-guru van het moment. De vraag die Marie Kondo stelt aan alle kledingstukken en attributen is ‘Does it spark joy?’. En laat dit gek genoeg nou precies de vraag zijn die je ook zou kunnen stellen over de lijntjes met mensen of dingen in je leven..  

En juist dan, als je echt oprechte keuzes maakt. Als je heel duidelijk bij iemand wil zijn en hier volledig achter staat. Juist dan ben je toch integer en oprecht.

Kies en laat gebeuren

En net als Marie Kondo hoef je niet dramatisch en ondankbaar afscheid te nemen. Bedank oude relaties voor de tijd die jullie samen hebben doorgebracht. Maar investeer niet meer als het eigenlijk alleen maar moeite en effort kost. Stop gewoonweg met investeren en compenseren en laat het gewoon gebeuren. Cut the drama. Ga er niet ingewikkeld over doen. Het is het in veel gevallen ook niet waard om er een ingewikkeld gesprek over te voeren. Want ook als je het gevoel hebt dat je je moet verklaren, ben je eigenlijk onbewust bezig om toch aardig gevonden te willen worden.

Mocht het toch zover komen dat er een gesprek over plaatsvindt. Als je vindt dat de ander daar recht op heeft. Houdt het dan bij jezelf. Een verwijt naar de ander zorgt namelijk juist weer voor een negatiever verbinding. En volgens mij is dat nu juist wat je niet meer wilt… Je kunt je niet schuldig voelen als je mensen alleen maar oprechtheid gunt.

Loslaten

En ja, het zal betekenen dat er mensen in je omgeving zijn die het niet zullen begrijpen. Het zal betekenen dat er mensen uit je leven zullen verdwijnen. Je zult in het proces soms gaan twijfelen of het goed is wat je doet. Het zal niet makkelijk zijn. Maar als jij echt meer je authentieke leven wilt gaan leven. Waar je je oprecht echt voelt. Waar meer energie stroomt en waar je veel meer voldoening zult vinden. Dan zul je je masker af moeten gaan zetten. Stop met het voor de gek houden van de mensen om je heen. Maar bovenal, stop met het voor de gek houden van jezelf. Cut the politeness. Cut the expectations. Go for pureness and honesty! 

Neem verantwoordelijkheid

O lord. Daar komt de teleurstelling. Daar komen de verwachtingen van anderen. O ja ik heb het meegemaakt. En het interessante is dat het bij mij gelijk weer please-gedrag opriep. Maar ook dat benauwde gevoel dat ik blijkbaar iets deed waardoor de ander in de verwijtende rol schoot. En laat ik me nou precies niet meer willen omringen met mensen die me dingen verwijten om wat ik doe. Om wat ik misschien nalaat of verkeerd heb gedaan.

Kortom; Is iemand teleurgesteld in je? Heel vervelend dat die ander zich zo voelt. Je hebt het niet zo bedoeld. Maar laat die emotie bij de ander. Hetzelfde geldt voor je eigen gevoel. Ben je zelf ergens boos of verdrietig over. Projecteer dit dan niet op de ander, maar houd het bij jezelf.

Soms wil je heel graag dat het werkt. Maar soms moet je ook concluderen dat een relatie geen toegevoegde waarde voor je heeft. Misschien zou je het graag zien. Maar is het er niet. Of misschien is het er nu niet meer. Misschien zitten jullie beiden in verschillende fases van je leven. Misschien begrijpen jullie elkaar nu niet. Maar misschien komt er een tijd dat jullie wegen elkaar weer gaan kruisen. Dit maakt het voor jezelf dat het ok is en dat je het los kunt laten.

Door dit voor jezelf helder te maken in al je relaties geeft het zoveel meer bevrijding en maak je ruimte voor wat er wel is.  

Koester 

Wist je trouwens dat de mensen die je het meest dierbaar zijn, vaak het snelste de dupe worden van jouw investering in allemaal bijzaken of zogezegd oppervlakkige relaties. Dit inzicht gaf mij de doorslag dat ik zou gaan doorpakken. Dat ik het echt anders zou gaan doen.

Ga dus eens kritisch kijken naar al je lijnen in je leven. Wees eerlijk over wat het voor je doet en wat je erbij voelt. Kijk wat deze emotie zegt over dat wat er is. Of misschien over dat wat er niet, of niet meer is. 

Wil je het koesteren? Koester het met alles wat je hebt. Of is het vooral de tijd om het te laten gaan?  

Over de schrijver
Reactie plaatsen