Kom los van de houdgreep van je perfectionisme
01 december 2021 
2 min. leestijd

Kom los van de houdgreep van je perfectionisme


In onze westerse wereld lijkt perfectionisme bijna een aanbeden kwaliteit te zijn, waarbij ook bedrijven selecteren op deze zogenaamde positieve eigenschap. Ook ik was blij deze kwaliteit te kunnen noemen tijdens sollicitatie gesprekken. Mijn perfectionisme zorgt voor kwaliteit en resultaten om door een ringetje te halen en dat ik doorga tot ik dat bereikt hebt. Want ja, dat is wat het bedrijfsleven van vandaag de dag toch wil van jou en mij? Wat ik er niet bij vertelde is dat ik daarmee vermoeidheidssignalen kon negeren en door kon gaan  en dat ik me heel slecht kon voelen als het me niet lukte om het resultaat te bereiken dat ik voor ogen had. Een burn-out lag op de loer.

Het perfecte leven

Ook in het dagelijks leven lijkt perfectionisme een ‘ normaal en na te streven ideaal te zijn. Dat het een trend is onder millenials wisten we al, maar inmiddels lijkt het streven naar een perfect leven steeds meer en grotere zichtbare vormen aan te nemen. Social media lijkt dit te versterken door enkel en alleen het perfecte leven te laten zien. Niet alleen influencers, maar ook de buurman om de hoek die laat weten dat hij zijn gym work-out erop heeft zitten en aan een perfect bordje eten zit. Dit laat zien dat we elkaar massaal blijven beïnvloeden dit perfecte leven na te streven wat we vervolgens met elkaar in stand houden. Niet zo gek dus dat we daarmee perfectionistische eigenschappen gaan stimuleren in onszelf en onze kinderen.

Zelfbeeld 

Op zich is er helemaal niets mis met het nastreven van goede resultaten. Zolang het gaat om een haalbare lat en verder los staat van je gevoelens van eigenwaarde. Als het jou niets zou doen, zou je een van de weinige zijn. Je moet namelijk van grote huize komen wil je dit eenvoudig naast je neer kunnen leggen.

We creëren met zijn allen een maatschappij waarin resultaten en presteren belangrijker zijn dan winnen. Toen ik laatst langs een voetbalveld stond werd ik gegrepen door de hoeveelheid druk die er vanuit de zijlijn op de kinderen werd gelegd. Ikzelf heb jarenlang leuk meegedaan op turn-niveau. En ondanks dat mijn ouders totaal niet schreeuwend in het publiek zaten, heb ik als jong kind de conclusie getrokken dat ‘ winnen belangrijker is dan meedoen’. En, belangrijker nog, dat mijn behaalde resultaten lieten zien wie ik als persoon was en wat ik waard was. Maar trek deze opvatting nou eens door naar je dagelijks leven. Is de uitkomst van je leven, in welke zin dan ook, nou echt belangrijker dan het leven zelf?

Word je perfectionisme de baas met liefde

Als je alleen maar streeft naar een uitkomst (met als doel die niet eens realistisch te halen is) zul je je continu slecht voelen wanneer je dit niet haalt. Er is geen wonderpil om dit ineens uit te schakelen. Dit heb je jarenlang gevoed en dat ben je nog niet zomaar kwijt. Maar wel kun je alles eens gaan bekijken door de bril van de liefde. Welke dingen in het leven (groot en klein) doe je nu echt vanuit een passie of vanuit liefde, zonder dat het resultaat belangrijk voor je is. Speel je liefdevol met je kinderen, houd je van bakken  of vind je het heerlijk om te mediteren of te sporten? Stop met investeren in de dingen die je van jezelf moet, enkel om het resultaat en investeer meer in de dingen die je doet om het plezier.

Ik heb heel lang gedacht dat winnen het belangrijkste is. Ten koste van alles. Maar ik kom hierop terug. Meedoen is in the end belangrijker dan winnen. En wees gerust. Bij Highperteam vinden wij het stellen van doelen nog steeds heel erg belangrijk. Zonder doelen heb je een doelloos bestaan. Maar wanneer je doelgericht meedoet, omdat je het echt graag wilt en het niet moet. Dan zal ook een winnend resultaat, met een beetje consistentie, vanzelf volgen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen