Ben jij een box-ticker?
09 november 2021 
3 min. leestijd

Ben jij een box-ticker?

Streng

Wat mij opvalt is dat wij tegenwoordig best streng voor onszelf zijn. Altijd maar bezig met de dag van morgen. Mindful leven is iets dat toegeschreven wordt aan de zweverige onder ons. Aan de yogi’s. En ondanks dat ik wel merk dat mindfulness trainingen steeds meer draagvlak lijken te krijgen in het bedrijfsleven, wordt mindfulness toch wel vaak omschreven als een zwaktebot. De mensen die aan zo’n training meedoen moeten op zijn minst wel een keer een burn-out hebben gehad.

Bezig met je toekomst

En misschien herken jij ook wel dat je vandaag vooral bezig bent met morgen. Met je toekomst. Dat is niet zo gek. Want we hebben toch een calvinistische oorsprong en in onze samenleving ben je daar zeker niet de enige in. We zijn massaal en ultiem gefocust op de doelen die we willen nastreven. Omdat je mogelijk iets wilt bereiken. Een groter huis, meer aanzien door een succesvolle business, een groot sociaal netwerk met veel volgers of een board-functie in het bedrijfsleven.

Met doelgerichtheid is niets mis. Het verschil zit hem er alleen in of je eigenwaarde en blijheid of geluk ontleent aan het bereiken van deze doelen of prestaties. Want presteren is voor velen van ons vaak eerst nodig om jezelf toe te kunnen staan om überhaupt van jezelf te mogen genieten. Want wees nou eens eerlijk. Wat gun jij jezelf, zonder dat er een vorm van prestatie tegenover staat?

Welverdiend

En misschien denk je ook wel dat dit voor jou niet geldt. Ik dacht dit ook. Totdat ik me bewust werd van kleine dingen. In onze spreektaal hebben we niet eens meer door dat we het hebben over een ‘welverdiende vakantie’, nadat we onszelf helemaal het leplazarus hebben gewerkt. Of dat ‘welverdiende biertje in de kroeg’ na een sportsessie met je personal trainer. Het lijkt dus bijna niet meer mogelijk om jezelf pas te belonen met iets dat je verlangt, zonder er een voorwaarde aan te hangen. Een voorwaarde die vaak veel discipline en effort vraagt. Is dat dan echt de boodschap die jij aan jezelf en je kinderen af wilt geven? Dat je je dromen en verlangens niet waard bent, zonder dat je er eerst hard voor hebt moeten zwoegen? Dat je eerst alle focus moet hebben op het afronden van een opleiding, of dat je eerst diploma A moet halen in het zwembad voordat je je verlangde speelgoed als cadeau krijgt?

Voor niets gaat de zon op

En ik hoor het je al zeggen: ‘Leuk en aardig, maar voor niets gaat de zon op’. En ja dat is het dus. De zon gaat inderdaad op, zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Net zoals dat kan zijn voor je geluk. Daar hoef je niet altijd eerst X of Y voor te behalen.

Michelle Obama opende mijn ogen toen zij vertelde in haar boektour, dat zij haar eerst stappen in haar werkende leven beleefde als een ‘box ticker’. Waarbij ze het ene na het andere vinkje kon zetten. Van Princeton naar Harvard, naar werken bij een advocaten firm. Michelle Obama, een vrouw die de hele wereld kent, die mega veel impact heeft, was enkele jaren een ‘ticking the box’. Zij leefde van het ene vinkje naar het andere vinkje?

Hoe is dit eigenlijk voor jou? Leef jij je verlangens op dit moment? Geniet jij nu ook van je reis? Of ben je nu vooral aan het afzien en ben jij stiekem ook een ‘box ticker’ en ben je enkel gefocust op je eind doel? Kus je je kinderen elke avond als ze al slapen, omdat je moest overwerken. Sta je elke dag in de file en schuif je junkfood naar binnen omdat je geen puf meer hebt om te koken? Ben je in gevecht of lever je hoge inspanning omdat je dit van jezelf moet voor het bereiken van je doel? Maar is dat het dan wel waard en weet je eigenlijk wel zeker dat dit doel jouw ultiem geluk zal brengen?

Leef jij onvoorwaardelijk?

Want misschien denk je ook wel, ‘Als ik die functie heb, dan heb ik het gemaakt’, of ‘Als ik dat geld op de rekening heb, dan ben ik  ultiem gelukkig’, of ‘Als ik succesvol pottenbakker wil worden, dan moet ik eerst…’ Maar weet jij dan wel echt heel zeker dat als jij al jouw vinkjes hebt afgevinkt, dat je dan gelukkig bent? Dat je dan hebt of voelt wat je wilt voelen? Als je alleen maar bezig bent met je vinkjes afwerken, heb je misschien straks een mooi opgebouwd CV, met duizenden uren aan opleiding en werkervaring. Je hebt je huis, je geld en je status. Maar weet je dan wel zeker dat dat nodig is om je ‘welverdiende geluk’ te kunnen gaan ervaren?

Stel niet uit tot morgen wat er vandaag al is. Geluk of gelukkig zijn is een staat van zijn en heeft niets te maken met een opgebouwd CV of welke andere voorwaardelijke prestaties of doelen. 

Want ook als jij nu je ogen opent en om je heen kijkt, komt bij jou voor niets de zon op.   


Over de schrijver
Reactie plaatsen