Je bent wat je doet
21 januari 2021 
5 min. leestijd

Je bent wat je doet

Wanneer je bewust met je doelen bezig bent, zijn het voornamelijk je routines die voor consistent presteren zorgen, of juist niet. Zo weten de meeste mensen helemaal niet wat wel en niet goed voor ze is. Het brein legt dit patroon vast als ‘normaal’ terwijl dit misschien helemaal niet goed voor je is. Zie het dan nog maar te veranderen. De weerstand die het brein op die verandering geeft is groot. Laten we eens kijken naar een paar echte energie slurpers die je niet gaan brengen waar jij wilt komen.

Overdenken

Veel mensen hebben onbewust het start vak gekozen van de ‘red team mindset’. Dit betekent dat zij met alles wat zij doen starten vanuit het vak dat het niet kan. Het brein gaat dan op zoek naar patronen die dit gaan bevestigen. Die patronen ga je dan zeker vinden. Je blijft maar denken, denken en nog meer denken. Je laat honderd scenario’s de revue passeren maar deze stortvloed aan informatie gaat je niet helpen om een besluit te nemen. Sterker nog het gaat je alleen maar vertragen. Dit gaat leiden tot uitstelgedrag, want al die informatie maakt je onzeker of je wel of niet het juiste besluit neemt.

Wij leren onze deelnemers te accepteren dat goede beslissingen soms leiden tot een slecht resultaat, maar dat slechte beslissingen soms ook kunnen leiden tot een optimaal resultaat. Het niet nemen van een besluit, of het dusdanig lang uitstellen dat de tijd je keuzes minimaliseert, is het slechtste dat je kunt doen. Met de minste informatie, snel tot een gedegen besluit komen is waar high performers goed in zijn. Zij starten en passen aan waar nodig. Het besluit beangstigd hen niet en zij zijn in staat om verantwoordelijkheid over hun besluit te nemen.

Slecht slapen

Dit is zo’n onderwerp waar ik dacht genoeg over te weten. Tot ik in het Rewire programma van Reebok Crossfit 020 terecht kwam, daar leerde ik nog veel meer van mijn coach over dit waanzinnig interessante onderwerp. Men weet nog heel veel niet over slaap, maar wat men wel weet is dat, indien dit niet op orde is, je gezondheid hier heel snel veel last van gaat krijgen. Dan laten we de mate van focus na een slechte nacht hier even achterwege. Ik kom uit een wereld waar slaapdeprivatie een onderdeel is om mensen te trainen. Je moet immers in staat zijn onder de slechts denkbare omstandigheden toch tot besluiten te komen die soms over leven of dood gaan. Vanuit dit principe raakte ik gewend aan het nemen van besluiten of het uitvoeren van acties met soms maar een paar uur slaap in die week. Wanneer je zo traint kan de realiteit alleen maar meevallen. Veel mensen hebben moeite om in slaap te vallen, ik ben een van die gelukkigen die binnen 5 minuten na het raken van mijn kussen ligt te slapen en daar iedere nacht een goede nachtrust scoor. Gemiddeld is 8 uur slaap wat volwassenen nodig hebben. Dat geeft het brein de tijd om een en ander te verwerken en zo kan het lichaam zijn noodzakelijke rust pakken. Dus die gebroken nachten omdat je zit te Netflixen of gamen zijn sterk af te raden indien je prestatie er echt toe doet. Trouwens, de kwaliteit van slaap gaat sterk achteruit na het nuttigen van alcohol. De noodzakelijke fases van slaap doorloop je niet en je komt vaak slechter uit de nacht dan je er in ging. Laten we hier direct zeggen dat soms laat slapen en vroeg opstaan helemaal niet zo slecht is. Het gaat over routines, dus ben jij iemand die het gevoel heeft iets te missen wanneer je om 22.00 uur gaat slapen, dan kan het zo maar zijn dat je suboptimaal presteert.

Slecht eten

Je staat met je auto op het circuit, het doel is om met je bolide het parcours zo snel mogelijk af te leggen. Het laatste wat je dan wilt is diesel in een benzine motor gooien. Toch doen we dit met onze voeding. Wij voorzien onszelf van een voedingspatroon dat zich heeft afgestemd op onze westerse maatschappij. Veel te veel keuze zorgt ervoor dat we niet meer kiezen. Te veel smaken aan voeding waar die smaak niet bij hoort, of te veel van de verkeerde voedingstoffen die niets bijdragen aan een gezond leven. Wanneer je wilt presteren dan zal je een voedingspatroon moeten hebben waardoor je in staat bent om je lichaam en geest optimaal te gebruiken en het de energie haalt uit de juiste voedingsmiddelen. Nu ga ik hier niet een dieet promoten. Ik wil je wel bewust maken dat je energie heel snel weg is wanneer je slecht eet. De andere kant is dat het opvallend snel beter gaat wanneer je een tijdje serieus bewust eet en je eten afstemt op je echte behoefte. Met snel beter bedoel ik: beter slapen, meer energie, meer focus, hogere prestatie en je ziet er ook nog eens strak uit. Voeding is cruciaal voor high performers en het is een onderwerp waar de pijnlijke routines al snel kunnen uitmonden in overgewicht. Het veranderen van deze routines is interessant. De hersenstam en het limbisch systeem herkennen dit patroon, dus wil het brein dit vasthouden daar het brein nu de minste energie gaat verbruiken. Een nieuw gezond patroon dat ontstaat in ons jongste brein zal dus op veel weerstand kunnen rekenen van het dominante prehistorische hersendeel. Dit conflict zorgt voor de weerstand en het is pure wilskracht dat je nodig hebt om een nieuw patroon aan te leren. Focus op je doel en stel jezelf consequent de vraag of datgene dat je doet bijdraagt in het bereiken van het doel. Is het antwoord nee, dan is de vraag: “hoe vaak doe ik dit en waarom eigenlijk”. Je zal eerst allerlei excuses in je hoofd horen waarom je dit doet. Dat is je hersenstam die nu spreekt. Die mag je soms best negeren. Want sinds de prehistorie is de wereld ernstig veranderd maar dit brein nog niet. De impuls van ‘moeten overleven en eten wanneer je kunt eten want er is schaarste’ is godzijdank niet meer aan de orde.

In het verleden leven         

Had ik dit of dat maar gedaan, als dat nou net anders had geweest dan…. Elke seconde die je leeft in het verleden ontneem je het heden. Het is doodzonde en zeer beperkend. Niet meer doen is het makkelijkste om te zeggen. Hoe dan? Dat blijkt niet zo eenvoudig. De herinneringen die je hebt zijn een gevolg van je acties. Zowel de goede als de slechte herinneringen bepalen echter niet hoe je daar nu mee moet dealen. Vergeet niet dat herinneringen in ons hoofd niet altijd meer de realiteit hebben die ze hadden ten tijde van de gebeurtenis. Ons brein is zeer effectief in staat om er allerlei andere herinneringen aan te koppelen en daar een mooi ‘kloppend’ verhaal van te maken. Sommige dingen spiegelen we veel mooier voor, denk maar eens aan de eerste vis die je ving. Het zou zo maar kunnen zijn dat die een afmeting had van een knappe karper maar in werkelijkheid een voorntje was.
Het gaat voornamelijk over het accepteren van de herinnering. Je kan er niets meer aan veranderen. Indien het geen impact op je heeft over een jaar of 5 dan zou ik mij er geen 5 seconden druk om maken.  Stel jezelf de vraag waarom het zo relevant is dat het maar in je hoofd blijft spoken. Het lijkt wel een loop waar geen einde aan lijkt te komen. Toch is dit een keuze. Het bewust shiften is een perfecte methodiek die gaat bijdragen om zaken uit het verleden sneller los te laten. Soms kan het helpen om iets op te schrijven. Zo kan je jouw verhaal omarmen. Je bent wie je bent en dat kan je zo meer accepteren. Wanneer je de mensen om je heen kan uitleggen wat er in je hoofd speelt, krijg je vaak andere perspectieven waar je mogelijk nog niet eens aan gedacht had.

Negatieve mensen

Dit is een virus dat besmettelijker is dan je denkt. Eén persoon in een kamer kan de sfeer volledig laten omslaan met negatief gedrag. Helaas is er nog geen vaccinatie voor te vinden dus tot die tijd is social distancing van deze mensen cruciaal. Ik zou zeggen blijf minimaal tot buiten gehoorafstand van deze personen. Zij gaan werkelijk niets bijdragen in je leven en kosten je tomeloos veel energie. Eigenlijk is iedere vorm van aandacht verloren kracht. Jouw positieve verhaal gaat nooit resoneren. Neem daarvoor dan ook niet eens de moeite. Je gaat er nooit uithalen wat jij er in stopt. Zonde van je tijd!

De conclusie is dat er naast bovenstaande nog veel meer afleidende factoren zijn. Om tot high performance te komen zal je routines moeten bouwen die je gedrag sturen naar het doel. We blijven mensen en het kan altijd doelgerichter. Maar bewust hier naar kijken en naar handelen gaat je effectiever en efficiënter maken.

Over de schrijver
Reactie plaatsen