Jij hebt makkelijk praten!
06 maart 2021 
7 min. leestijd

Jij hebt makkelijk praten!

Dat klopt. Ik vertel je hoe je iets kan bereiken. Dat doe je of dat doe je niet. Daarmee bepaal je zelf of het gaat lukken. Je hoort van mensen wat je moet doen en hoe je het moet doen, maar wanneer je dan deze mensen vraagt om zelf eens inzichtelijk maken hoe zij dit dan doen, dan opeens ontstaat er weerstand. Veel coaches zijn gaan coachen om zelf meer grip te krijgen. Ondanks dat velen er nog niet zijn, adviseren zij toch een heleboel mensen. Men zegt wel eens ‘de ene helft van Nederland heeft een coach en de andere helft coacht’. Dit is waar veel mensen moeite mee hebben. Dan wordt de titel coach in veel gevallen negatief aangemerkt. Misschien is dit wel terecht. Immers: praten is eenvoudig, uitvoeren is het wat anders.

Het kennen van de Human Performance Code maakt je leven een stuk eenvoudiger. Je krijgt nu opeens grip op zaken waarvan je dacht dat daar geen invloed op uit te oefenen viel. Je leert zo ontzettend veel over jezelf, dat je bewustzijnsniveau dagelijks groeit. Je bent hiermee in staat je eigen gedrag veel meer te sturen in de richting van je doelen. Het enige dat je dan nog moet doen is uitdagingen zoeken! Dit is altijd een mooi proces, maar dit zijn slechts woorden. Om hier iets van te maken zal je in actie moeten komen. Wat moet je dan doen?  Laat je fantasie eens de vrije loop. Zeker wanneer je in een blue team mindset zit, waar je uitsluitend op zoek gaat naar kansen, is dit heel effectief. Wanneer je begrijpt dat alles mogelijk is, leer je om weer vrij te dromen, net als toen je een kind was. Tijdens dit proces krijg je opeens een gedachte die blijft hangen en terug blijft keren. Je voelt dat die gedachte of droom iets is wat je echt graag wilt bereiken. Je voelt dat de motivatie door je lijf heen giert en dat je dit eigenlijk wilt doen. Ik gun mensen dit moment, want dit is het moment dat je echt voelt dat je leeft. Je kiest bewust voor iets, dat misschien voor je omgeving heel afwijkend is, maar dat maakt je niet uit. Het is jouw keuze, waar je volledig achter staat. Het enige dat nu moet gebeuren is starten.

Omgevingsmanipulatie

“Waarom joh? Hoezo? Doe ff normaal! Wil je dood of zo? Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan”. Dit zijn zo maar een paar reactie die je kan ontvangen uit je omgeving terwijl jij vol enthousiasme je doel deelt. Aangezien jij aan het veranderen bent en je omgeving niet, is het heel logisch dat jij, met jouw ideeën, ver boven het maaiveld uitsteekt. Het is dus ook heel logisch dat de massa jou weer in de kudde wilt trekken. Dit is hoe de mens in elkaar zit en dat kan je niemand kwalijk nemen. De 3% die tegen jou zegt: “Doen!” zijn de uitzondering en de mensen met een gelijke mindset als de jouwe. Toch is het deze weerstand, uit de directe omgeving, die de meeste mensen laat afhaken nog voordat zij begonnen zijn met de uitvoering. De weerstand is dan zo groot  geworden dat zij het doel aanpassen en niet het plan. Dit is het eerst wat je zal moeten doorbreken. Dit geeft je de grootst mogelijke voorsprong op de meeste mensen die: 1) niet eens op het idee komen om meer uit hun leven te halen, 2) mensen die wel willen maar door de weerstand in een slachtofferrol kruipen en 3) mensen die vanuit onzekerheid en weerstand liever niet falen en daarom liever niet starten.

Nu hebben wij, vanuit Highperteam, vrij ambitieuze plannen en willen wij mensen laten zien hoe het eruit ziet om doelen te bereiken. We kwamen op een idee dat zo uitdagend was, dat we wilden testen hoeveel weerstand we gingen ontvangen. Wat er bij mij gebeurde toen ik onze plannen voor komende maanden deelde, is ook wat er bij jou gaat gebeuren.

Het doel

Wij hebben veel motivatie waarom wij doen wat wij doen. Ons doel is om onze maatschappij in zijn totaliteit te ‘upgraden’, waardoor meer mensen veel meer van hun capaciteit gaan benutten en zo zelfredzaam zijn in het verhogen van de kwaliteit van het leven. Daarvoor hebben we twee sporen te bewandelen. Het ene spoor is via het bedrijfsleven, waar organisaties gedwongen worden om meer te bereiken met minder resources. Waar de instroom van jonge professionals vaak nog gepaard gaat met een hele lange periode van gewenning, omdat de grote boze mensen wereld lang niet aansluit met het veilige leerdomein waar deze mensen uit vandaan komen. Tijdens deze periode kunnen bedrijven vaak maar beperkt gebruik maken van de capaciteit van dit individu. Door het grote contrast, ontstaan er tegenwoordig ook veel situaties die voorkomen hadden kunnen worden indien we onze jeugd niet alleen de spelregels van het spel der leven leren, maar ook hoe je het spel dient te spelen. Daarvoor dienen bedrijven een omgeving te bouwen waar mensen in staat zijn om te excelleren. Dat begint altijd met psychologische veiligheid en aangevuld met kennis over de human soft skills. De aanname dat dit laatste met de jaren van ervaring komt is deels waar, maar waarom zou je dit niet positief beïnvloeden door er tijdig aandacht aan te geven.

Dat betekent per direct dat we onze jeugd moet supporten. En dat op een wijze waardoor de interesse wordt gewekt om jezelf een upgrade te geven. We leven nu in tijd waar we ‘om niet dood te gaan niet meer mogen leven’. Nu is het juist van kritiek belang om de jeugd andere vaardigheden bij te brengen dan zij nu krijgen uit het traditionele onderwijs. Door COVID wordt pijnlijk zichtbaar hoe beperkt het onderwijs momenteel is en welke elementen zwaarder wegen dan die ‘7’ voor geschiedenis. Het beleid heeft een koers gesteld waar beperking van menselijke interactie de oplossing zou moeten zijn voor een pandemie. Het inperken van deze vrijheid heeft extreem grote gevolgen voor de ontwikkeling van kinderen, helemaal in de wetenschap dat ruim meer dan de helft van de schoolgaande kinderen een baan gaan krijgen die nu nog niet bestaat. Dat vraagt dus om meer sociale dan technische kwaliteiten.

Ons subdoel is om de échte kwetsbare groep niet langer binnen te houden. Wij willen hen de kans bieden om zichtzelf te ontwikkelen naar een persoon die in staat is om later meer capaciteit te benutten waardoor de kwaliteit van hun leven verbeterd. Daarom hebben we onze stichting EFOLF foundation in het leven geroepen. Deze stichting heeft als oogmerk om zoveel mogelijk jongeren in de gelegenheid te stellen deze human skills aan te leren, om heb zo de middelen te bieden waardoor zelfredzaamheid groeit. Vergeet niet dat niet iedereen voor dit idee is. Het betekent namelijk voor een overheid dat de stemmer van de toekomst mondiger is, meer risico’s durft te nemen en hierdoor het bestaande belastingstelsel in gevaar komt. Wanneer iedereen gewoon in loondienst blijft werken komt er gegarandeerd belasting gelden binnen. Die onzekerheid is groter wanneer mensen meer zelfvoorzienend gaan worden. Logischerwijs wil een overheid dit niet qua continuïteitsrisico. Het werk van de regering is immers om vanuit een machtspositie de bevolking te sturen. Zo creëren zij een bepaalde afhankelijkheid, waardoor de behoefte om naar hen te luisteren onverstoord hoog blijft. Zo blijven zij in staat om met 0,25% van de bevolking 17 miljoen mensen te sturen zonder dat daar veel weerstand op komt. Wij gaan daar actief iets anders in doen. Wat diezelfde overheid ons geleerd heeft (hoe wij tot de meest uitdagende en extreem doelen konden komen) gaan we overdragen aan onze toekomst. Daar ontstaan kansen voor onze kinderen om zelfstandig de kwaliteit van hun leven te bepalen. Is er een ouder op de wereld die dat zijn kind niet zou gunnen?

#30days30hero’s

In 30 dagen, 30 workouts doen. Crossfit workouts die ontstaan zijn ter nagedachtenis van helden die de hoogste prijs hebben betaald voor het vechten voor de vrijheid van anderen. Het is in de wereldwijde Crossfit community normaal geworden om in de programmering eens in de zoveel tijd zo’n Hero WOD (WorkOut of the Day) te doen. Dit soort workouts doet iets voor mensen met onze achtergrond.  Dit is dan ook onderdeel van het plan. Wat veel mensen hoorden toen wij dit vertelden is dat dit het doel is. De reactie waren duidelijk; “bestel maar een kist. Ja, maar ik ken jou! Jij gaat altijd 100%. Waarom zou je dat doen, zoek iets anders”. Gezien mijn medische staat moet ik met wat extra dingen rekening houden dan een gemiddeld mens maar dat maakt het juist uitdagend. Nadat het stof gedaald was en ik mijn doel en mijn daarbij behorende plan kon vertellen was er meer begrip. Dit is een onderdeel van het grotere geheel. Ik wil aandacht voor ons hoger gelegen doel. Het is dus meer een soort marathon waarbij ik heel goed moet nadenken hoe ik hier 30 dagen doorheen kom. Het is dus niet het doel om elke workout een persoonlijk record te zetten. Het is juist de bedoeling dat ik een snelheid aanneem die ik 30 dagen vol ga houden. Ik wil hier zoveel mogelijk mensen bij betrekken.

Voorbereiding

Bij zo’n subdoel hoort een gedegen voorbereiding. Dit is wat we in beeld gaan brengen., Hier zie je hoeveel moeite het kost maar hoe je dan ook iets weet te bereiken. De wedstrijd wordt niet gewonnen in die 30 dagen, het is de periode die vooraf aan gaat waar je het verschil kan maken. Juist op die momenten dat niemand kijkt het juiste doen om dit te bereiken. We willen je laten zien dat het echt niet altijd soepel gaat maar door het uitvoeren van een plan je heel veel zaken kan wel tijdig kan ondervangen. We willen een zo goed mogelijk resultaat behalen en daarom laten we de juiste mensen ons ondersteunen. Mensen waar ik vertrouwen mee heb opgebouwd en die kundig zijn in hun expertise. Alles om risico’s te minimaliseren terwijl we aardig wat risico nemen. Om zoiets te doen kun je niet koud starten. Daarom werken we niet alleen met de juiste mensen aan een goede fysieke voorbereiding, maar ook met de juiste mensen die 30 events kunnen organiseren. Laat je verrassen, het gaat echt heel gaaf worden.

Blijf je ons volgen? We houden je via onze kanalen op de hoogte van de voortgang, de struggles en de happy moments. Misschien kan ik jou zelfs uitdagen om ook mee te doen? Of je nu een individu bent die getriggerd is, of een coach die mensen helpt iets van hun leven te maken, laat dan eens zien hoe jij dit doet. Dit zegt meer dan 1000 woorden. We koppelen er een doneeractie aan en gaan voor een nieuwe start van de jeugd in deze vreemde tijd. Op 1 juni starten met deze 30 dagen. Tot die tijd nemen we de tijd om het lichaam optimaal gereed te maken en de zaken er omheen op een juiste wijze te organiseren. Het doel mag duidelijk zijn: upgrading your potential.

Over de schrijver
Tanja
Door

Tanja

op 07 Mar 2021

Gaaf verhaal Rico! Gaat je zeker lukken. Ik mis alleen een link oid hoe mensen mee kunnen doen en/of doneren? Of ben ik te ongeduldig en komt dit nog? Liefs, veel plezier en veel succes!

Buck
Door

Buck

op 17 Mar 2021

Die schijnt eraan te komen die link! :D

Reactie plaatsen