Zintuigen, het startpunt van positieve verandering
27 oktober 2021 
4 min. leestijd

Zintuigen, het startpunt van positieve verandering

Wij mensen hebben een prachtig systeem dat ons dagelijks aan stuur. Ons brein. Het natuurlijk van dit systeem is niet alleen fascinerend, maar voor ons natuurlijk natuurlijk. Wil bijna alles werkt en dat vinden we volkomen normaal. Met die wetenschap kunnen we onze zintuigen veel beter benutten dan dat we nu doen. Je zal inderdaad zien wat je gelooft. Want je zoeken immers je hele dag naar bevestiging van je overtuigingen. Als je hoe dit werkt, ben je in staat om te groeien.

Manipuleer je eigen zintuigen

Onze zintuigen zijn makkelijk te manipuleren. Ons brein bepaalt namelijk het grootste deel van de tijd waar deze naar op zoek moeten gaan. In een leven met zoveel impulsen, moet ons brein wel een scheiding maken hoofd- en bijzaken. Er zijn miljoenen stimuli die dagelijks op ons worden afgevuurd. Veelal zijn dit marketinguitingen. Het grote probleem is dat wanneer wij ons brein niet zelf programmeren, ons primaire beginnen ons nemen. En dit primaire brein geeft je zintuigen de opdracht naar bevestiging te zoeken via je waarneming. Laten we een voorbeeld erbij halen. 

Wat is je vertrekpunt? 

Stel je moet komend weekend een tenniswedstrijd spelen tegen de regionaal kampioen. De kans dat je gaat winnen schat je laag in. De kampioen stopt er bijna al beschikbare tijd in en jij ziet het meer als hobby. Je lacht je kansen weg. Wat gebeurt er dan in het brein? Jouw brein wordt aangestuurd vanuit je primaire brein en spreekt vrijuit tegen je. "Je zal voor schut staan!" en "Jij kan dit nooit winnen."

Dit is een gevaar tegen je beschermd moet worden. Het brein wil dat je vlucht. Ondanks je kans op verlies hoog inschat, programmeer je jouw brein om aandacht te geven aan die impulsen die dit bevestigen. Het gevoel van dit risico op verlies zet angst in werking. En een van de meest bekende is faalangst. Wanneer de weerstand die het brein weet te bieden tegen dit 'gevaar' zo hoog is dat het zelfs blessures simuleert.
 
Je brein is dan dus constant op zoek naar de reden waarom je . En heel eerlijk, die ga je dus ook vinden! Alle aandacht voor jouw brein kan naar deze planning gaan. Het brein zal er alles aan doen om jou te beschermen. Je krijgt stress en deze hormonen zullen in werking treden. je wedstrijd op het staat is je al gedoemd om te mislukken.
 
kortom; Dit vertrekpunt vanuit het brein belemmert iedere vorm van succes. Het zorgt ervoor dat je de focus krijgt op het probleem in de plaats van de oplossing. Het risico op gevaar te hoog is en het brein te beschermen.
 
De andere werkelijkheid
Dit zoeksysteem van het brein heet het   reticulair activatie systeem  . Het zorgt voor de zoektocht die het brein geeft gaat worden door de zintuigen. Het werkt als een soort filter voor jouw werkelijkheid. Je vast wel eens iets nieuws gekocht bijvoorbeeld een auto, later je hem ineens ziet rijden. Of wanneer je een kindje krijgt, zie je in eens zwangere buiken. Wil dat zeggen dat die auto er eerst niet was? Of dat er veel meer mensen zwanger zijn? Nee in principe niet. Alleen jouw aandacht was er nooit bij. Het was niet belangrijk voor je. Maar nu je er wel op richt, zie je het ineens overal. 

Het brein denkt in patronen
Daarnaast zal je brein je in patronen laten denken, om energie te besparen. Sterker nog, in meer dan 85% van de tijd stuurt het brein jou aan vanuit automatisme. Vanuit bestaande patronen die je hebt aangelegd. Maar wat nou als deze patronen zijn aangelegd om vooral gevaar te voorkomen? Om te voorkomen dat je faalt, om te voorkomen dat je schaarste krijgt, om te voorkomen dat... Dan zal in 85% van de tijd jouw doelen op zoek naar de tijd jouw doelen. Die reden gaat het dus altijd vinden.
 
Maar wanneer je bewust de kant van creatie kiest en je het brein programmeert om te 'vechten', dan zal het RAS op zoek gaan naar die redenen. En die dan ook gaan vinden. kortom; Wanneer je het positief gaat in de plaats van negatief, zal het op zoek gaan naar kansen in de plaats van naar het voorkomen van risico's. Je zet je brein open en je gaat nieuwe manieren vinden, die vervolgens weer tot nieuwe patronen zullen leiden. 
 
Het brein is de computer
Je zintuigen zijn dus niets meer dan sensoren die aangestuurd worden vanuit het brein. Dus om iets te veranderen in je resultaten zal de opdracht aan de instellingen moeten worden aangepast. Dat klinkt makkelijk. Dat is het ook. Veel mensen zien hun brein als een grijze massa. Maar juist door het te, en te vergelijken met een computer is het in de basis niet meer zo complex.
 
Vraag om kansen
Vraag het brein dus om op zoek te gaan naar de kansen. Doe dit ook letterlijk. Vertel jezelf elke ochtend dat je weer gaat gebruiken. Dat je geloof hebt in de goede afloop, dat je wint van leert. Het maakt eigenlijk niet uit, als je maar uitgaat van woorden die jouw succes aanwakkeren.
 
Verander je primaire reactie
Je brein staat nu je zintuigen te activeren met deze zoekopdracht. In de avond kan je de dag reflecteren en op zoek gaan naar wat goed was en wat beter kon. Zo zet je het gedurende de nacht op het werk om nog te zoeken naar het werk. Blijf dit herhalen in je leven. Want vergeet niet dat het brein ons mensen altijd moet beschermen. We zijn prooidieren en overleven door te vluchten voor gevaar. Het probleem is alleen dat we tegenwoordig overal gevaar in zien en we een primaire reactie ontlokken.
 
De wet van de aantrekkingskracht
Dus programmaeer je brein op wat je wilt en niet op wat je wilt voorkomen. Dit is inderdaad de wet van de aantrekkingskracht. Niets mysterieus aan. Gewoon basis wetenschap over hoe ons brein ons aanstuurt. Door je hier bewust van te zijn en ook echt te gaan passagier, is de basis van ieder succes gelegd.
 
Hoe graag wil jij kansen benutten? Begin vandaag dan nog met programmeren!






Over de schrijver
Reactie plaatsen