De effecten van ambitie.
15 juni 2021 
5 min. leestijd

De effecten van ambitie.

“Dat ga je nooit halen”, was een van de opmerkingen die ik als jonge jongen naar mijn hoofd geslingerd kreeg. De mensen die dit zeiden hebben mogelijk nooit geweten dat hun woorden van grote invloed kunnen zijn op een kind. Gelukkig wakkerde dit bij mij juist ambitie aan. Ik ging deze mensen ongelijk bewijzen. Het gaf mij de extrinsieke motivatie om te doen wat nodig was om mijn doelen te bereiken.  

Het belangrijkste verschil tussen een mens met en zonder ambitie is het hebben van een doel. Zonder een doel is er geen ambitie nodig en wat je niet gebruikt verlies je. Wanneer je een doel hebt gesteld, staat je leven in het teken van vooruitgang richting dat doel. Hoe meer ambitie je hebt, hoe meer je falen ziet als een kans om te groeien.  

 Ambitie is een bouwsteen van motivatie. Het hebben van een hoge motivatie is terug te zien in de effecten van ambitie. Je zal beschikken over: 

  • Een verhoogde stressbestendigheid 
  • Meer wilskracht  
  • Meer lef of durf in alles wat je doet (verhoogde risicoacceptatie) 

Met name de verhoogde risicoacceptatie is een geweldige sensatie. Je bent dan een wedstrijd aan het spellen om te winnen in plaats te voorkomen dat je verliest. Je zult ook snel afwijken van de massa en dat zorgt voor kritiek. Kritiek valt dit ambitieuze mens ten deel en de weerstand zal alleen maar toenemen.  

 

“De meerderheid ziet het als valsspelen wanneer je meer wilt doen om meer te bereiken, terwijl de meeste mensen met zo min mogelijk inspanning hetzelfde willen bereiken.” 

 

De effecten van ambitie brengen je verder

De effecten van ambitie brengen je verder wanneer je deze omarmt

 

Van voetbal naar Defensie 

Alles wat ik deed, wilde ik doen met de beste mensen uit het vak. Toen ik ambities had op het gebied van voetbal, wilde ik dit met de allerbeste voetballers doen. Ik deed er alles aan om daar te komen. Ik heb geleerd om onder druk te presteren en kreeg tips om mentaal en fysiek te verbeteren. Van deze tips heb ik tot op de dag van vandaag profijt. Hoezo zou dit dan voelen als falen?  

De volgende stap in mijn leven werd de Koninklijke Marechaussee. Net als bij het voetballen ging ik naar dit Defensieonderdeel om te werken met de beste mensen van het vak. Dit waren de operators van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB). De eerste 2,5 jaar werd ik uitgelachen om mijn ambitie en daarom deed ik er alles aan om bij die eenheid te komen. In 1999 werd ik uiteindelijk toegelaten om die loodzware opleiding te mogen volgen. Negen maanden later werd ik geïnaugureerd en kon ik toetreden tot deze prachtige eenheid die mij de skills heeft geleerd waar ik de waarde niet van kan omschrijven. Alles rondom analyserend vermogen, communicatie, omgevingsbewustzijn, leiderschap, aanpassingsvermogen en besluitvorming. Het zijn dé elementen die mij nu effectief maken. Daarnaast weet ik ook wat ik moet doen om de effecten van motivatie te ervaren en is mindset een vertrekpunt van succes. Wanneer ik had geluisterd naar meningen van anderen had ik dit nooit meegemaakt.  

 

 

Ontwikkeling als topondernemer 

Als ondernemer ben ik eigenlijk nog steeds dat jongetje van 15 dat het topvoetbal wilde bereiken. Wederom wil ik het maximale behalen, maar als ondernemer kreeg ik er een extra uitdaging bij. Er worden namelijk geen kaders aangereikt waarbinnen je moet passen, zoals dit bij Defensie wel het geval was. Ik bepaal nu zelf wat een goed niveau en een topniveau is. Het principe wat ik daarvoor hanteer is eenvoudig. Ontwikkelen tot iets goed is en dan starten. De fouten die vanaf dat moment worden gemaakt zie ik als groeikans en neem ik mee om door te ontwikkelen naar een topniveau.  

Samen met de branchegenoten bepaal je het niveau. Ik wil mij altijd meten aan de top dogs, daarom zie ik concurrenten niet als vijanden maar als partners. We zijn partners om de kwaliteit van de markt te verbeteren, ook al kan dit zonder ooit een woord met elkaar gedeeld te hebben. Het gaat om de instelling om niet naar elkaar te kijken vanuit angst, maar vanuit groei. Samen maken we de markt groter.  

Ambitie is geen vies woord. Het is streven naar voortdurende verbetering. Iedere handeling wordt geëvalueerd om beter te worden, alleen op die manier creëer je de gewenste vooruitgang. Het draait om elke wedstrijd spelen om te winnen. Om bij de beste te horen, moet je negativiteit elimineren. Dat maakt je anders dan anderen en daar zit de eerste winst.  

Over de schrijver
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down