Wat is de kracht van denken?
08 juni 2021 
3 min. leestijd

Wat is de kracht van denken?

Door voor je te zien wat je wilt, ga je het bereiken gebruik je de kracht van denken. Ooit heb ik als elite militair geleerd om zoveel mogelijk scenario’s te visualiseren. Dit deden we om verschillende redenen. De eerste reden is dat je de blueprint op deze manier al ‘gezien’ hebt en je aanzienlijk sneller reageert wanneer de situatie zich daadwerkelijk voordoet. Reden twee is dat wanneer je een endstate visualiseert, je brein automatisch op zoek gaat naar de patronen om dat doel te behalen. Deze methodiek is allesbehalve zweverig en heeft een wetenschappelijk grondslag.

De kracht van denken manifesteert zich in de kleinste dingen:

Ken je het principe van de rode auto? Stel je wilt een rode Volkswagen Golf kopen. Vanaf het moment dat je die behoefte voelt en je er aandacht aan gaat geven, creëert het brein ruimte om dit onderwerp in een van de 2.000 focusgebieden te krijgen. Het resultaat is dat jouw brein patronen gaat zoeken die te maken hebben met de rode Volkswagen Golf. Het lijkt alsof alles wat je ziet er mee te maken heeft. Op internet krijg je reclames over de auto, je ziet opeens overal rode Golfjes rijden en zelfs Hertz stunt met een deal om een rode VW Golf te huren. Het bevestigt wat jij allang weet, je moet deze auto gewoon hebben. Alles wat je aandacht geeft groeit.   

De kracht van denken is aanwezig

De kracht van denken… Denk niet aan de rode GOLF!

De werking van dit principe is dus eenvoudig. De uitvoering daarentegen iets minder. De 2.000 focusgebieden dien je namelijk zo in te richten dat deze zijn gevuld met zaken die je wel wilt. De meeste mensen (93%) doen precies het tegenovergestelde. Zij richten hun aandacht op wat zij niet willen. Je verwacht het al, dan gaat je brein daar de aandacht op richten.  Fout gebruik van de kracht van denken dus. 

Zodra je meer financiële ruimte wilt hebben, zal jij je dus niet moeten focussen op het ontvangen van minder rekeningen (= reageren), maar op het creëren van meer inkomen. 

Iemand die zich onbewust is van deze techniek, is zich vaak ook onbewust van het verschil. Voor deze persoon is het resultaat ogenschijnlijk hetzelfde. Wanneer je je wel bewust bent van deze techniek, dan zal je je realiseren dat focussen op minder rekeningen betekent dat je aan het reageren bent in plaats van zelf aan het creëren.  

99,9% visualiseert onbewust
Veel mensen vinden visualisatie een vaag iets en hebben geen idee hoe ze hun gedachten onder controle kunnen krijgen. Toch maakt 99,9% al gebruik van visualisatie, zelfs op dagelijkse basis. Zij zijn in staat om binnen een paar minuten een lichamelijke reactie op te roepen door ergens aan te denken, ofwel te visualiseren.  

In de volksmond heet dit masturbatie. 
Veel mensen zijn hier uitermate bedreven in, maar geloven niet in visualisatie.

 

Hoe begin je met visualiseren? 

Op de momenten dat je brein van nature meer openstaat voor suggesties dus de juiste brainwave te pakken heeft, is het van belang dat jij de juiste woorden tegen jezelf zegt. Die woorden gaan jouw brein sturen naar het gewenste resultaat. Je kunt het brein als een computer zien en visualisatie als de software waarover iedereen kan beschikken. Terwijl jij de juiste woorden tegen jezelf zegt, maakt jouw brein een video van de endstate 

 Sommige mensen noemen visualiseren dromen, wij noemen dit primen. Er zit namelijk een belangrijk verschil tussen deze twee. Dat verschil is gevoel. Het gevoel is bij primen sterk aanwezig, in tegenstelling tot bij dromen. Wanneer je niet voelt hoe je in die endstate zit, dan is de visualisatie niet volledig en veel minder werkzaam. Het gevoel ontstaat meestal in de buikstreek op de plaats waar je de vlinders voelt zodra je verliefd bent. Op de momenten dat je in actie bent om het doel te behalen, kan je bewust dat gevoel in je middenrif oproepen. Je visualiseert wat je straks gaat voelen. Dit levert een intrinsieke motivatie op waardoor je toegewijd raakt aan je doelen.  Dát is de kracht van denken. 

 

Wie visualiseert er nou?
Visualisatie is dus een sterke tool om jouw doelen te bereiken. Je gaat jezelf primen tot succes. Hoe vaker je dat doet, hoe stabieler het brein op zoek gaat naar jouw succespatronen. Als jij ergens niet in gelooft, dan ga je het niet bereiken. Kortom, het zijn mensen die doelen stellen en toegewijd zijn om deze daadwerkelijk te willen bereiken. Zij maken op dagelijkse basis gebruik van deze techniek.  

Visualisatie begint inmiddels ook door te dringen in de topsport. Steeds meer atleten zetten dit in om tot uitdagende resultaten te komen. Om dit te laten werken, moet het een onderdeel worden van je dagelijkse trainingsprogramma. Dat vraagt om veel zelfdiscipline. Wanneer je de elite atleten van deze wereld vraagt wat ze succes heeft gebracht, dan is visualisatie altijd een onderdeel van het antwoord.  

Er zijn volkomen ‘normale’ mensen die tot uitzonderlijke resultaten komen, puur door te visualiseren. Zij hebben grip op de kwaliteit van hun leven door de software in het brein optimaal te benutten. Vind je het nog steeds een zweverig verhaal? Dan behoor jij tot die 93% die muurvast zit in de eigen overtuigingen. Dat de meeste mensen iets denken, betekent niet dat het de juiste overtuiging is. Realiseer je weer dat er verschillende werelden op deze planeet zijn. In de wereld waar visualisatie de norm is, kom je veel succesverhalen tegen. Dit is geen geluk, deze mensen doen wat nodig is op de momenten dat niemand kijkt. 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen