Goede gezondheid is de basis voor goede prestaties.
01 juni 2021 
8 min. leestijd

Goede gezondheid is de basis voor goede prestaties.

Veel mensen hebben dromen, slechts enkelen weten deze ook echt te realiseren. Red teamers zeggen dat blue teamers geluk hebben. Blue teamers weten dat zij er alles aan doen om daar te komen en dat begint met een goede gezondheid als basis voor prestaties. Blue teamers weten dat zij maar één ‘voertuig’ hebben dat hen dichter bij hun doelen brengt. Dat voertuig onderhouden zij. Zij kiezen bewust om het voertuig regelmatig te testen en zijn deze continue aan het verbeteren. Wat doen zij dan anders?

De ‘Oer-mens’ is niet zo oer als je denkt.

Ons lichaam en geest zijn niet gek veel anders dan die van de mensen die 10.000 jaar geleden leefden. Sterker nog, stel dat je een baby van toen in deze tijd zou groot brengen dan kan deze gewoon een arts of architect worden. De baby van deze tijd, 10.000 jaar terug plaatsen zou gewoon een jager/verzamelaar zijn. Kortom weinig evolutie op dat vlak. Het lijf is dus hetzelfde maar de inspanning die wij van dit lijf tegenwoordig vragen is totaal anders. Daar waar zij toen dagelijks kilometers moesten afleggen en het gevaar moesten trotseren van wilde dieren, hongersnood, uitdroging of onderkoeling hebben wij tegenwoordig niet meer en is de grootste uitdaging wanneer de batterij van onze telefoon bijna leeg is. Blinde paniek, stressreacties en emotie spelen dan de kop op. Zelfde mens, andere problemen. 

Goede gezondheid verloor het van gemak.

De mensheid is totaal veranderd nadat de landbouw zijn intrede nam. Opeens was er voedsel in overvloed en het enige dat je hoefde te doen was in de buurt gaan wonen van zo’n landbouwgebied. Dit resulteerde in minder beweging en de huidige trend was ingezet. Wat toen als briljante uitvinding werd bestempeld kunnen we nu duidden als de start van de achteruitgang van de menselijke capaciteiten. Tegenwoordig is het gebrek aan beweging overal om ons heen zichtbaar. Het maakt ons ziek en de voedselindustrie speelt eenvoudig in op onze slechte routines. Aangezien ons brein geen onderscheid maakt tussen goede of slechte routines en wij het liefste in de comfortzone staan is dagelijkse achteruitgang van het lijf en geest een feit.

De red teamers geloven dit niet en denken volledig in controle te zijn over hun voedingspatroon en hun gezondheid door consistent de juiste medicatie te slikken om gezond te blijven. De blue teamers zien de massa manipulatie en wijken af van de gangbare paden. Zij nemen moeite om hun lijf anders te gebruiken dan de rest. Zij accepteren dat zij als sportidioten en voedselgekkies worden weggezet en creëren zo een lijf dat past in de tijd van 10.000 jaar geleden terwijl het kansen benut in de huidige tijd.  

 

Kom in beweging!

Een goede gezondheid en goede prestatie begint dus met beweging. De mate van inspanning bepaalt jouw mate van energie. Span je jezelf maximaal in,  dan zal het lichaam werken aan het benutten van de volle capaciteit van je batterij. Gebruik je 5 % dan zal je lijf de rest van de energie niet nodig hebben dus dat opladen zal ook niet veel verder gaan dan die 5 a 6 %. Fysieke inspanning zet van alles in werking, je organen gaan optimaal ingezet kunnen worden, je hormoonhuishouding komt op orde en misschien het belangrijkste je geluksgevoel stijgt met de dag. Red teamers zeggen dat zij doodongelukkig worden van de sportschool. Feitelijk zijn zij niet in staat om de weerstand van hun brein te negeren en om hun oude en slechte routines te doorbreken en een nieuwe gezonde aan te leren. Het brein zal meer energie moeten gebruiken, wil dat niet en weerstand is het gevolg.

Vervolgens hebben zij zich wijsgemaakt dat zij geen sport types zijn en in een half uur wandelen evenveel te halen valt als uit een half uur stevig inspannen. Maar dat wandelen schiet er zelfs regelmatig bij in. Blue teamers lachen dit respectvol weg en gaan hun eigen weg. Dit type overtuigen is kansloos en de futloze avonden op de bank vallen hun ten deel. Terwijl de blue teamers energie overhouden en de kwaliteit van hun leven weten te verbeteren. Het is een geheel vrije keuze welk team jij hier kiest. Verleg je de grenzen of blijf je binnen de comfortzone?  

 

Wat je erin stopt komt er ook uit.

Het volgende onderwerp is voeding. De brandstof. Gooi jij diesel in een benzinemotor? Inderdaad, niet heel handig. Gek genoeg doen we dit voortdurend met ons lijf wel. We zijn ons zelfs totaal onbewust van wat wij eten en omdat overal inmiddels suiker in verwerkt zit wil niet zeggen dat dit ook goed is. Red teamers laten hun voedingspatroon afhangen van wat de fabrikanten hen voorschotelen en zijn min of meer altijd het slachtoffer van die slechte kwaliteit voeding.

Die snelle suikers spelen in op hoe wij ons als mensheid laten vormen. Instant satisfaction is wat we willen, dat kunnen we krijgen ook. Allerlei welvaart ziekten zijn gerelateerd aan de voeding die wij tot ons nemen terwijl de medische wereld hier van denkt dat dit slechts 5% is van het totaal. Wanneer we kijken hoe sommige stammen in de Amazone leven zien wij dat al die ziektes daar niet bestaan en zij toch echt anders eten dan dat wij doen. Gaat er nog steeds geen belletje rinkelen?

Goedkoop en snel is de maatstaaf.

Het is een loop waar de red teamers inzitten. We laten ons manipuleren om eten te kiezen dat goedkoop en snel te bereiden is, we worden daar over een langere termijn ziek van en de medische wereld is er dan voor om medicatie voor te schrijven. Blue teamers zien dit en kiezen bewust om niet in de manipulatie te trappen, de juiste brandstof in de tank te stoppen en hierdoor een verhoogde weerstand te bieden tegen allerlei ziektes en kwaaltjes. Je kan hier volledig in controle zijn maar dat kost moeite.

Veelal is het voedingspatroon het oudste patroon dat wij als mens hebben want vanaf onze jeugd krijg je dat aangeleerd. Dit veranderen is een lastig een langdurig proces maar de effecten daarvan zijn zo ontzettend waardevol dat blue teamers weten dat wanneer zij suiker inname beperken tot 5% van hun totale voedingspatroon zijn energieker en gezonder door het leven stappen dan wie dan ook. Opeens is het lijf in staat om ambitieuze plannen uit te voeren en wederom zijn zij in staat om de kwaliteit van hun leven te verbeteren. Het gaat over grip. Blijf je hangen bij die 5%? De meeste mensen hebben het getal van 98%. Dit is het percentage van de voedingsmiddelen waarin suiker verwerkt zit dat zij dagelijks tot zich nemen. Jouw keuze! 

 

Een goede gezondheid zonder stress.

In het leven van 10.000 jaar geleden was veel stress. Dagelijks moest je op de hoede zijn voor grote wezens die jou en je gezin wilden opvreten. Was eten vinden een taak die soms wel goed ging maar vaak ook niet. Was vuur net ontdekt waardoor onderkoeling een minder groot probleem werd. Behalve in de regen- en winter maanden want dan was dit kunstje niet zo eenvoudig uit te voeren. Kortom de essentiële dingen om in leven te blijven waren dagelijks onderwerp van gesprek en de dankbaarheid dat zij weer een dag overleefd hadden was groot.

Tegenwoordig hebben we nog steeds stress. Alles om ons heen hangt af van afhankelijkheden en we leven een routine waar angst regeert. Want kwijtraken wat we hebben is nog steeds de grootste angst. Nu zijn de wilde dieren vervangen voor geld, is gebrek aan voeding vervangen voor keuze stress en is vuur gevaarlijk in de dichtbevolkte steden. Toch is stress naast voeding een krachtige sluipmoordenaar. Het zit in je, je denkt dat dit erbij hoort, intussen zijn je bloedruk en hartslag voortdurend te hoog en liggen hart- en vaatziekten op de loer. We slapen slecht omdat we ons totaal niet meer bewust zijn van het menselijke bioritme omdat Jinek en Beau toch echt pas om 2330 uur eindigen en dit dan  het moment voor velen is om de programmering uit te zetten, het laatste slokje wijn of bier naar binnen te gieten en die halve zak chips nog even dicht te vouwen en terug te leggen, om daarna in bed te gaan liggen.

Jij slaapt bewust slecht.

Ik zeg dat je zo bewust niet goed slaapt want van de meeste mensen die 8 uur in bed liggen slapen zij effectief minder dan 5 uur. In bed gaan liggen betekent dus niet per definitie slapen en rusten. Dit heeft allemaal effect op je stress regulatie. Wederom een loop. De TV programmering is erop gericht om jou, op het moment dat jij het meeste ontvankelijk bent voor informatie, de overtuigingen in je hoofd te stoppen waardoor je morgen weer gaat kijken en waar de massa vatbaar voor is. Het beïnvloed je vrije wil en dit is het gebied tussen stimulus en respons. Je zintuigen ontvangen impulsen je reptielenbrein kiest vluchten of vechten en je emotie laat je daarop een besluit nemen.

goede gezondheid door het negeren van je reptielenbrein

Middels je vrije wil kan je een override systeem in werking zetten waardoor je emotionele brein aangestuurd gaat worden door je ratio in plaats van je reptielen brein. Dat is in deze tijd toch echt wat handiger. Helaas is dit zo onbekend dat 97% van de mensen dit niet doorhebben en nog steeds besluiten nemen met het brein dat ons 10.000 jaar geleden ook aanstuurde. Tenzij je in een levensbedreigende situatie verkeerd wil je iets meer planning gebruiken om tot bewuste en juiste besluitvorming te komen. 

Gaat alles dan naar de klote?

Is het allemaal zo’n drama vraag je jezelf af, als je dit zo leest. Voor mij en vele andere blue teamers niet. Wij zijn uit de loop gestapt en zijn niet bezig om anderen te overtuigen dat zij dit ook moeten doen. Ik maak mensen graag bewust maar respecteer iedere mening en kan ook glimlachend en zonder ego de discussie verlaten, wanneer ik zie dat het kansloos is om op een verjaardag de overtuigingen van ome Jan te veranderen. Blue teamers zeggen mensen niet wat zij moeten doen. Zij laten zien hoe zij leven en wanneer mensen die effecten zien, gaan er vanzelf een paar vragen stellen. De ‘hoe dan’ vraag is dan de populairste.

We leven in een maatschappij waar, omdat iedereen hetzelfde doet, iedereen denkt dat dit het goede is. Dat stel ik ter discussie door mijn eigen gedrag aan te passen naar het gewenste gedrag dat nodig is om mijn ambitieuze doelen te bereiken. Ik heb een ‘voertuig’ nodig dat mij op de route blijft voorzien van energie. Daarom zorg ik goed voor dit voertuig. Ik had er een hartaanval voor nodig om beter voor mijn voertuig te zorgen. Ik was fit maar liet stress een te grote plaats in mijn leven in nemen. Niet dat ik nu geen stress heb maar ik heb dit weten te reguleren. Ik heb geleerd om mijn vrije wil beter in te zetten en hierdoor mijn stressniveau extreem te verminderen. Terwijl ik nu in de meest stressvolle tijd van mijn leven zit met alle bedrijvigheid en verantwoordelijkheden ben ik op dit moment het kalmste, het meest doelgericht en tevens het meest ontspannen.  

 

Goede gezondheid? Hoe dan?

Het begint met de bewustwording van al die krachten die om jou heen spelen en je manipuleren. Bewust een andere route dan de massa kiezen is de enige optie om dit te veranderen. Je zal al je motivatie en discipline aan moeten spreken en dat kan eigenlijk alleen maar wanneer je een doel hebt. Heb jij daar al eens over nagedacht wat jouw doel in je leven is? Jajaja, een geluk leven leiden. Maar wanneer is dat bereikt?

Zodra je een doel krijgt dat ook echt meetbaar is en je precies weet wanneer het behaald is zal de motivatie ontstaan om je lijf in een dusdanige fysieke toestand te brengen om jou bij dat doel te brengen. Het vraagt om lef en durf om dit te doen, je weet dat je er alleen voor gaat staan en de massa je af gaat wijzen omdat je boven het maaiveld gaat uitsteken. Daar hebben we twee ledematen voor. 10.000 jaar geleden wisten zij niet waarvoor zij deze ledematen voor hadden, nu weten we dat wel. Je hebt je twee middelvingers gekregen om aan te geven dat de mening van al die anderen niet langer telt en jij je eigen keuzes maakt.  

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen