Hoe kun jij je gezondheid verbeteren?
27 mei 2021 
3 min. leestijd

Hoe kun jij je gezondheid verbeteren?

Neem jij verantwoordelijkheid voor de verbetering van jouw gezondheid?

 

In deze maatschappelijke crisis is verbeteren van de gezondheid voor het eerst een dagelijkse boodschap. Helaas is er al tientallen jaren zo weinig aandacht aan dit belangrijke onderwerp gegeven dat veel mensen in hun referentiekader hebben dat goede gezondheid gaat om beschikking hebben over de juiste medicatie. Dit past bij de angstcultuur en het slachtoffergedrag dat 97% van de mensen vertoont. Het is jouw gezondheid, dus ook jouw verantwoordelijkheid. Hoe staat het er voor met jouw gezondheid? Doe jij wat nodig is om sterker en gezonder te worden?

 

Begin klein met het verbeteren van je gezondheid.

Een sky high vetpercentage, een voedingspatroon waar niet over nagedacht wordt en de enige dagelijkse lichaamsbeweging die men krijgt is die van de bank naar de koelkast en van de voordeur naar de auto. Dat is voor heel veel mensen een gemiddelde dag. Zij zijn de stille sponsoren van de sportscholen. In de tussentijd hebben deze mensen wel voortdurend excuses. Heel stiekem weten zij namelijk heus wel wat er verkeerd gaat, maar eigen gewoontes en de grote mate van afhankelijkheid die gecreëerd wordt in deze consumptiemaatschappij maakt hen slachtoffer van… alles eigenlijk. Het gevolg van zo’n lifestyle is dat het lichaam een keer op de rem gaat staan. Bijna alle ziekten die wij in de westerse wereld krijgen, zijn namelijk te relateren aan ons eigen dagelijkse gedrag. Maak dus die gezondheidsverbeteringen. Stap op de fiets, neem de trap ga één keer per week naar de sportschool. Eet eens wat vaker Paleo. Vanaf hier kun je gaan uitbouwen.  

 

Een je lichaam is als een auto.

Net als een auto heeft het lichaam onderhoud nodig. Maar, anders dan een onderhoudsbeurt aan de auto, vraagt het lichaam om structureel onderhoud. Dit is eigenlijk heel eenvoudig te verklaren. Onze lichamen zijn gemaakt om veel te bewegen. Vroeger was het dagelijkse kost om onderdak en voeding te regelen. Het lichaam werd zo dagelijks uitgedaagd om inspanning te leveren en het voedingspatroon was hierop afgestemd. Er was geen sprake van overvloed en toch waren deze mensen in extreem goede conditie. Zij leefden letterlijk in het hier en hadden een zeer beperkte planning nodig. Daarom konden zij prima af met het oudste brein, de hersenstam (reptielenbrein). Slaap en rust was daarnaast ook heel eenvoudig. Je werd wakker wanneer de zon op kwam en ging slapen wanneer de zon onderging. Dit is het ritme waar de mens het beste op presteert. 

 

Landbouw verknoeide de gezondheid

Je kan zeggen dat het fout ging op het moment dat de landbouw zijn intrede nam en de mensen niet langer afhankelijk werden van het jagen en sprokkelen. Toen ontstond er een maatschappij die op één plek kon blijven. De mensen hoefden minder te bewegen en de wereld ging leven in comfort. Echter is de keerzijde dat het lichaam nog steeds dezelfde behoefte aan beweging heeft en met de overvloed aan voeding en beperkte beweging een andere routine werd gecreëerd. Sterker nog, de consumptiemaatschappij van het heden kent een nog grotere overvloed aan mogelijkheden en keuzes. 

Het slaapritme is ook ontregeld. Dit komt door de uitvinding van de gloeilamp. De nachten worden hier door korter en mensen gaan nu structureel anders om met slaap. Dat kan leiden tot grote problemen. Het belang van slaap is namelijk zwaar onderschat. In onze blog over rust vertellen we hier meer over. Kortom, het zijn de innovaties die ervoor gezorgd hebben dat ons ‘normale’ gedrag anders is geworden. 

 

Als high performer ben je niet opzoek naar wondermiddeltjes.

Wanneer jij je aan het ontwikkelen bent als high performer, dan ben je dagelijks bezig met jouw fysieke gesteldheid en het verbeteren van je gezondheid. Je bent op dat moment echt niet op zoek naar allerlei wondermiddeltjes, maar je neemt de verantwoordelijkheid om jouw eigen weerstand zo sterk mogelijk te maken. Dit doe je door te letten op de belangrijkste onderdelen van een gezond lijf. Zodra je gaat focussen op het behalen van het hoogst mogelijke niveau, zie je de effecten daarvan direct terug op jouw lichaam. Het principe van het creëren van een fit lichaam en een fitte geest is niet heel complex, maar vaak even een zoektocht zijn naar de juiste afstellingen. Het fundament ligt in de juiste inspanning, rust, voeding en stressregulatie. 

 Als mens ben je zelf verantwoordelijk voor het verbeteren van je gezondheid. Je zal moeten onderkennen dat de meeste mensen om je heen daar anders over denken. Als high performer wil je daar juist in afwijken, ondanks dat jij als een ‘saaie lul’ of ‘ambitie pikkie’ afgeschilderd kan worden. Je hoort niet langer bij de kudde. Dit erkennen en accepteren is stap één. Om high performer te worden, kan je De Human Performance Code aanhouden. Deze Code hebben wij ontwikkeld en legt de basis voor echte high performers. 

Mindset + motivatie x target commitment = bereiken van doelen 

Dit kan je alleen bereiken met een ‘vehicle’ (jouw lijf) wat in staat is om weerstand te bieden aan alles wat het op het pad tegen gaat komen. Jij bent immers aan het ‘creëren’ en dat kost in het begin meer energie dan ‘reageren’. Op de lange termijn is dat wat het verschil maakt tussen het bereiken van doelen of het blijven dromen over doelen. 

Zoals we net hebben besproken, is health een belangrijk onderdeel om tot performance te komen. In de blog over performance health gaan we verder in op hoe je jouw health kunt verbeteren en zo tot high performance levels te komen. 

Dit is ook een onderdeel van onze performance coaching. Tijdens deze gesprekken gaan we verder in op jouw health en maken we een plan om jou optimaal te laten performen. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen